tisdag 18 december 2018

En skam

» Skäms!

Högsta Förvaltningsdomstolen har av obegripliga skäl godkänt rikemansghettot Vellinges lokala ordningsstadga som förbjuder tiggeri på vissa speciellt definierad platser. Moderater och sverigedumokrater runt om i landet jublar. "Äntligen ska vi slippa se dom där zigenarna sitta där och störa vårt fina liv"! För det är just det som det handlar om. En rasism gentemot romer som är många hundra år gammal. Naturligtvis kommer fler kommuner nu att följa efter och utforma sina egna lokala ordningsstadgar.

Älska din nästa
Självklart ska tiggeri inte förekomma. Det är en skam för hela EU-projektet att det fortfarande finns EU-medborgare som lever under så vidriga förhållanden att dom ser en förnedrande tillvaro som tiggare i ett annat land som ett mindre dåligt alternativ. Men man blir ju inte av med det ursprungliga problemet genom att förbjuda fenomenet. Ska vi döma den som bryter mot förbudet till böter? Har verkligen inte polisen viktigare saker att göra?

De företeelser som ofta tas upp som argument, som nedskräpning eller människohandel är redan förbjudet. Polisen har oftast inte ens resurser till detta. Får dom bättre tid över om dom ska jaga en gammal dam som sitter diskret i en hörna med en kopp framför sig?

Se till att jobba mot människohandel! Se till att jobba mot nedskräpning! Och då inte bara mot romska tiggare utan också mot utländska lastbilschaufförer eller varför inte rökare som aldrig kan lära sig vanligt hyfs. Och, ställ krav på främst Rumänien och Bulgarien att man löser problemen för sin romska befolkning. Diskriminering av romer är ett gammalt fenomen, både där och här i Sverige. Och här i Sverige fortsätter det uppenbarligen.

Det finns företeelser utanför affärerna som i så fall är mer irriterande. Som försäljare, namninsamlingar eller organisationer med insamlingsbössor. Men det är ingen som kräver förbud mot detta. Men detta är grupper som är mer påträngande. Jag vill inte förbjuda det, demokratin kräver att det är tillåtet. Men att kräva förbud mot just romska tiggare är inget annat än rasism. Något som uppenbarligen moderater och sverigedumokrater är lika duktiga på.

De tiggare som nu förbjuds kommer ju att tvingas till nya metoder för att tjäna pengar. Står man och säljer något så omfattas man uppenbarligen inte av förbudet. Tyvärr kommer troligtvis en del andra att tvingas till ännu värre sätt att få ihop slantarna som prostitution eller i värsta fall till och med olagligheter. Ett sådant här korkat förbud löser inte problemet. Men det kanske suddar ut vad vissa ser. Men problemet löses genom att Rumänien och Bulgarien löser sina interna problem med rasism mot den romska befolkningen. Det är dags för EU-gubbarna att ta i med hårdhandskarna. NU!

Inga kommentarer: