fredag 19 juli 2013

Järnvägar också

Välanvända spår
Järnvägar: Tillbuden inom järnvägstrafiken har ökat med 63% de senaste 5 åren. Det svenska järnvägsnätet är helt enkelt i rejält behov av utbyggnad och underhåll. Under en lång följd av år har anslagen varit otillräckliga. Och detta är ett problem som flera olika Regeringar bär ansvar för. Tidigare Sosseregeringar har varit för snåla. Och senare Högerregeringar har inte varit bättre. Men nuvarande ansvariga moderater ska inte skylla på tidigare regeringar. Dom har nämligen inte i opposition protesterat mot låga anslag utan snarare velat sänka anslagen ytterligare. Och dom har nu när dom har ansvaret sagt Nej till höjda anslag från den Rödgröna oppositionen. Men det är inte bara snålhet som bär ansvar. - "I dag är ansvaret uppdelat där Trafikverket sköter spåren, medan själva tågtrafiken avreglerats med en mängd olika operatörer. Det har skapat en situation där samarbete mellan parterna haltar" säger Rebecca Forsberg som är forskare på universitet i Umeå. Och hon fortsätter med: - "Situationen ser ut att försämras det närmaste decenniet. Vi har inte möjlighet att rusta trafiken som det skulle behövas. Trafiken är så tät och nätet så hårt utnyttjat." Men det förekommer faktiskt upprustningsarbete. Skånebanan (Helsingborg - Kristianstad) som passerar mitt Åstorp är helt stängd sträckan Åstorp - Hässleholm sedan slutet av våren, hela sommaren och in på hösten. Så här ser det ut på spåren här!

Amerikansk moral: Att krig förstör människor är ingen nyhet. För det första dödar det ju många människor. Och det handlar oftast om helt oskyldiga. Men den förstör också moralen hos den "goda sidan", som inte längre är någon god sida. Jag hittar ett par notiser som berättar om en skandal för ett drygt år sedan då det offentliggjordes en film som visade hur amerikanska soldater stod och kissade på ihjälskjutna afghaner. En av soldaterna dömdes efter skandalen till 500 dollar i böter och degradering. I en intervju i dag berättar soldaten Joseph Chamblin att han inte ångrar något. Inte ens när han i efterhand tänkt igenom vad som hände tycker han det var fel. Krig förstör moralen! Se SR och SvD.

Amerikansk dubbelmoral: Och på tal om amerikansk moral så läser jag i tidningen i PC för alla om amerikansk dubbelmoral. Google som ligger bakom de s.k. Google Glass har lagt till några rader i användaravtalet. - "Vi tillåter inte innehåll för Glassware som bygger på nakenhet, grafiska sexuella akter eller sexuellt material". Däremot står det inget om våld, mord och krig!

Säg Nej till Sverigedemokraterna
Dagens Sverigedemokrater: Jag har två citat från Sverigedemokratiska program:
- "Speciella bönerum ska inte förekomma på arbetsplatser eller i skolor. Var och ens val av religionstillhörighet är en privatsak och inget som ska innebära särställning eller särbehandling."
och
- "SD ska verka för att införa ca. 20 minuters obligatorisk kristen morgonbön i skolan från förskola till och med gymnasiet. Jag tror att det även i dag ger en bra start på dagen i skolan."

Dagens citat: Detta kommer från vår fyrkantiga Utvisningsminister, moderaten Tobias Billström. Jag påminns om detta när jag läser de i vanliga fall trogna Högerallianssupportrarna på Dagens Nyheters ledarredaktion uttala sig om Tobias Billström och de afghanska tolkarna som jag ju tyckt till om ett par gånger. - "Jag tycker att det skulle vara helt orimligt om en person som varit anställd av svenska staten fick en förmånligare behandling än en person som inte varit det" är ju Tobbe Moderats fyrkantiga kommentar till att ta ansvar och visa att man är flexibla. Observera att "fyrkantigheten" inte är mitt omdöme om Tobbe Moderat, det är DN:s omdöme. Jag tror faktiskt att det till slut löser sig för de afghanska tolkarna - och att Tobbe Moderat får leta nytt jobb innan valet.

Inga kommentarer: