lördag 20 juli 2013

Mer nedskärningar

Nya försämringar: I vad som verkar vara en beställd utredning så föreslås att den Aktivitetsersättning som ungdomar med funktionshinder kan få om deras utbildning tar längre tid än för deras jämnåriga kamrater ska avskaffas. Aktivitetsersättning är namnet på den typ av Förtidspension som kan betalas ut till ungdomar, eller snarare till de som inte fyllt 30 år. En version är den som kan betalas ut till ungdomar vars grundskole- och gymnasieutbildning tar längre tid pga ett funktionshinder än vad det gör för deras jämnårig kamrater. Det kan t.ex. vara ungdomar som går i Särskola och kanske går Grundskolan på 10 år och sedan Gymnasiet på 4 år. När deras kamrater är klara med sin utbildning och kanske börjat arbeta går dom kvar i skolan. Och under "förlängd skolgång på grund av en funktionsnedsättning" som det heter, kan alltså ungdomarna få Aktivitetsersättning. Och detta är grymt orättvist tycker vår moderata socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Dom får ju mer i ersättning än vad studiebidraget är. Å andra sidan får dom mindre pengar än sina jämnåriga kamrater som är klara med sin utbildning och kanske jobbar. Så kom inte med rättvise argument. Det handlar helt enkelt om att spara pengar så att skatterna kan sänkas. Och argumentet om att det skulle skapa ett livslångt beroende är rena tramset. När studierna är slut tar också utbetalningarna slut. Är ungdomarna sedan så funktionshindrade att dom inte kommer att kunna försörja sig på arbetsmarknaden så måste dom försörjas på något sätt. Och det är väl där haken ligger. Det här handlar om ungdomar med ofta svåra funktionshinder som bara är en belastning för samhället. Dom är bidragsberoende. Dom omfattas inte av arbetslinjen. Snålheten är en skam. Sedan tycker jag att utredare, politiker och journalister ska läsa på vad som är vad:
* Aktivitetsstöd - Om man är arbetslös och deltar i arbetsmarknadspolitiska program.
* Aktivitetsersättning - Ersättning till ungdomar som inte kan arbeta pga funktionsnedsättning. Eller till ungdomar som pga funktionsnedsättning tvingas gå i skolan under längre tid än jämnåriga kamrater.
* Aktivitetsbidrag - Kommunala bidrag till föreningar
Läst i SvD och hos SR.

Israel: Jag ser att USA:s utrikesminister John Kerry kanske kan få igång förhandlingarna mellan Israel och Palestina. I varje fall har Israel lovat att frige ett litet antal palestinska fångar under en utdragen period. Det handlar om fångar som suttit fängslade så länge som 30 år. Tyvärr finns det grupper på båda sidor som inte alls vill samtala. Men någon gång måste man börja. Bra John Kerry. Se BBC och SVT.

Bert oansvarig som vanligt: Och så läser jag om Bert Karlsson som tycker det är orättvist och taskigt att polisen jagar fartsyndare. Han har själv blivit av med sitt körkort flera gånger pga fortkörning. Vilket tyder på att han mer eller mindre konsekvent kör för fort. Och här läser jag alltså att Bert tycker att polisen ska syssla med viktigare saker. Och det tycker jag också! Men så länge det finns oansvariga dårar som Bert Karlsson tvingas alltså polisen syssla med detta. Hade Bert och alla andra fartdårar följt de hastighetsbegränsningar som gäller hade inte polisen behövt ägna sig åt jakten. Men så mycket bakom pannbenet verkar varken Bert eller alla dom andra ha.

Inga kommentarer: