tisdag 16 juli 2013

Om mutor, bedrägerier och friade bedragare

Mutade politiker: I Spanien växer skandalen inom det konservativa högerpartiet Partido Popular, som har regeringsmakten i Spanien just nu. Men Spaniens premiärminister Mariano Rajoy fortsätta att förneka allt, detta trots att hans tidigare finansminister och partikassör Luis Bárcenas erkänt hur företag betalt in mångmiljonbelopp till partiet mot att man skulle få offentliga uppdrag. Enligt de dokument som publicerats fick bland annat Mariano Rajoy motsvarande 370.000 kronor inbetalda till sitt personliga konto varje år under tiden 1997-1999, då han tidigare var minister i en tidigare Högerregering. Men Rajoy fortsätter att förneka, i varje fall än så länge. Läs bland annat i HD.

Fiffelvärlden: Här i Sverige är det inte så länge sedan som ett företag som sysslade med säkerhetstransporter av pengar (Panaxia) visade sig inte vara något annat än ett enda stort fiffelföretag som hade som affärsidé att lura till sig andras pengar. Nu läser jag om Storbritannien där man planerar att privatisera fängelser osv. Nu har det avslöjats att ett av de företag som kommer att vara intresserade av att utföra den typen av arbete på entreprenad, säkerhetsföretaget G4S, också sysslar med bedrägerier. Det har visat sig att både G4S och deras konkurrent Serco under en följd av år, i varje fall sedan 2005, kanske sedan 1999, fuskat med sina fakturor för bevakningstjänster. Företagen har haft i uppdrag att bevaka brottslingar som har fotboja, och har fått mångmiljonbelopp för arbetet. Men nu visar det sig att man fakturerat för bevakningsuppdrag även för brottslingar som i själva verket suttit i fängelse och även för brottslingar som varit avlidna. Säkerhetsföretagen (G4S finns även i Sverige) har helt enkelt haft som affärsidé att lura skattebetalarna på pengar. Kan man hoppas att det i varje fall får till effekt att planerna på att lägga ut fängelsedriften på privata entreprenörer stoppas. Frågan är vad man då skulle börja fakturera för? Döda fångar, fångar som rymt, fångar som frigetts. I USA drivs stora delar av fångvården på entreprenad. Det är dyrare för amerikanska skattebetalare än på andra håll i världen. Läs i Svenska Dagbladet.

Säker kärnkraft: En grupp från Greenpeace har tagit sig in på området för ett kärnkraftverk i Frankrike för att visa hur osäker kärnkraften är. De 30 aktivisterna hängde upp banderoller på byggnaderna till kärnkraftverket i Tricastin i södra Frankrike. Nu var det alltså lyckligtvis Greepeaceaktivister beväpnade med banderoller och inte terrorister beväpnade med vapen och sprängmedel. Kärnkraften är ett osäkert experiment med allas vår säkerhet. Olyckor händer då och då och tyvärr väntar vi bara på den slutgiltiga katastrofen. Säkerheten kan inte garanteras! Läs i Helsingborgs Dagblad.

Dagens goda nyhet: Bilförsäljningen är den lägsta på 18 år. Kanske kan vi få färre bilar, mindre biltrafik och bättre miljö så småningom.

Dagens dåliga nyhet: Och det står allt mer klart att en mängd fifflande bedragare kommer att släppas ut från fängelserna innan dom avtjänat sina straff och kanske till och med få skadestånd för att dom suttit inlåsta. Skandal! Och den stora skandalen är att våra politiker inte anpassat lagarna.

Inga kommentarer: