måndag 22 juli 2013

Demokratin ställer krav på medborgarens moral

Spioner är vi alla: I varje fall verkar Dan Larsson som jobbar på FRA ha den åsikten. Att spioner har rätt att göra vad dom vill så länge det gynnar uppdragsgivaren - då har lagar, moral och ansvar ingen betydelse. I ett debattinlägg hos IDG undrar han: Varför återvänder du inte till ditt land, Snowden?. Genom att ställa 6 frågor till Edward Snowden så visar han att han inte förstått ett dugg av debatten. I hans sätt att se det så är uppdragsgivarens ord lika med lag. Då ska man som anställd lägga moral och lag på hyllan. Vad den gode Dan inte har fattat är att ett bevis för att demokratin fungerar är att anställda har en egen tankeverksamhet, och vågar ha denna tankeverksamhet. Man fungerar längre än "bara lyder order". Edward Snowden insåg att det jobb han gjorde bröt mot internationella lagar, mot hans moral och även mot inrikes lagar. Och han tog då ett ansvar som förhoppningsvis fler vågar ta. Det vill säga att med risk för personliga konsekvenser visa att över allt annat står moralen.

Dagens Sverigedemokrater: Skandalen med Sverigedemokraten som våldtog en annan Sverigedemokrat under Almedalen-jippot har visat med önskvärd tydlighet vilken människosyn i allmänhet och kvinnosyn i synnerhet som präglar Sverigedemokraterna. Hatet mot kvinnan som blev våldtagen inom SD-kretsar är utbrett. Det finns till och med kvinnliga SD-medlemmar som skäms över att vara kvinnor. Däremot har jag inte sett någon manlig SD-medlem som skäms över att vara man? SD.

Dagens jämförelse: Den 15 april dödades 3 personer och 60 skadades vid bombdådet i Boston. Och eftersom det var amerikaner som dödades fick händelsen en enorm publicitet runt om i världen. Barack Obama sade de sanna orden: - "Detta var en avskyvärd och feg handling. Varje gång bomber används mot civila är det en terrorhandling." En helt korrekt syn på saken! Vad Barack Obama anser om alla de mellan 500 och 900 civila som dödats i Pakistan av bomber från förarlösa drönare vet jag inte. Men uppenbarligen anser han inte att dessa bomber som dödar civila människor är terrorhandlingar. I Jemen har omkring 40 civila dödats av liknande drönare. Tydligen är inte heller detta terrorhandlingar. Och det får inte heller någon större publicitet i media runt om i världen. Men så är det ju inte amerikaner utan bara vanliga muslimska bönder. Läs mer här.

Det verkliga hotet: I dag är det två år sedan 77 personer mördades av högerextremisten Anders Behring Breivik i Oslo och på Utøya. En av många händelser som visar var det stora hotet mot vår säkerhet kommer från - från höger. Det finns extremister som tar till våld på många håll. Till vänster, till höger och bland religiösa extremister. Men vi ska komma ihåg att det största hotet kommer från höger. Vilket naturligtvis inte försvarar våld från andra heller.

Till kamp för förskolan: Med en mamma som ägnat en stor del av sitt liv åt politiskt arbete där bland annat rätten till en förskola av hög kvalitet för alla har varit en viktig ingrediens. Och nu gift med en Förskollärare reagerar jag när jag får läsa en av dessa kristdemokrater som inte har gett upp kampen mot en förskola för alla. Nu är det förskolans fel att ungdomar begår självmord när dom blir större. Själv skulle jag tro att det är de allt högre kraven på ungdomarna samtidigt som deras möjligheter att uppfylla alla dessa kraven minskar som är huvudskälet. "Arbetslinjen" är ett större hot mot ungdomarna än något annat. En "arbetslinje" som skapar ett samhälle där den som inte kan eller får jobba anses värdelös och ska bestraffas. Det har varit spännande att läsa ett antal bloggkollegor som hunnit kommentera rappakaljan. Det är lyckligtvis inte mycket stöd hon får. Lars Björndahl och Päivi RissanenNilsson till exempel. Men det finns fler som lever kvar i det gamla som Madeleine Lidman.

Inga kommentarer: