fredag 5 juli 2013

Allianskris, EU och Tobbe

Nej till Borgaralliansen
Dagens väljarundersökning: Senaste väljarundersökningen i den uppsjö av sådana som väller över oss kan inte vara någon glad läsning för Fredrik, Anders, Annie, Jan och Göran (och alla de andra kvarvarande Högeralliansarna). Det är Expressen som via Novus berättar att det totala stödet för Högeralliansen (det som förr kallades Borgerliga partierna) nu är det lägsta på 20 år. Totalt 37,1% av väljarkåren stödjer den sittande Regeringen. Ett val i dag skulle gett de tre Rödgröna partierna en rejäl egen majoritet i Riksdagen. Faktum är att Socialdemokraterna ensamma skulle bli större än hela den resterande delen av Högeralliansen i den nya Riksdagen (33,7% - 30,9%). Undersökningens stora vinnare är tyvärr Sverigedemokraterna på 11,6% (+2,0) men uppgången för Vänsterpartiet på 7,8% (+1,4) kan ju kompensera. Undersökningens stora förlorare är Miljöpartiet på 8,9% (-2,0) och Moderaterna på 25,3 (-1,3). I övrigt är förändringarna marginella. Socialdemokraterna får 33,7%, Folkpartiet 5,6% medan Centern på 3,2% och Kristdemokraterna på 3,0% ligger kvar väl förankrade under strecket. Som jag sade så är Socialdemokraterna ensamma större än M + Fp (som är allt som är kvar i spillrorna av Högeralliansen). Vänsterpartiet är ensamma klart större än C + Kd (7,8% - 6,2%). I Riksdagen skulle S + Mp vara större än hela den samlade högern, M + Fp + Sd (42,6% - 42,5%). Fast om jag ska vara uppriktig så litar jag inte riktigt på siffrorna, precis som alla de andra väljarundersökningarna. Men spännande är det. Och kul är det att läsa alla partisekreterarnas kommentarer till marginella förändringar som inte betyder ett dyft.

EU Demokrati
Dagens citat: - "Folkpartiet kommer, av allt att döma, vara det enda parti som möter väljarna med ett tydligt Europapositivt budskap" berättar Jan Björklund, Birgitta Ohlsson och Nina Larsson i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet i dag. Fast vad dom i själva verket menar är att dom är det mest EU-kramande partiet i Sverige. För påståendet att dom är dom enda som är "Europapositiva" är en direkt lögn. Jag vill hävda att de flesta partierna är "Europapositiva". Däremot inser de flesta partierna att Europa inte är samma sak som EU. Många anser istället att EU riskerar att förstöra det Europeiska samarbetet på sikt genom att lägga sig i allt för mycket. Så snälla Folkpartiklar, ljug inte. Ni är inte det enda partiet som är "Europapositiva"! Däremot är ni kanske det mest "EU-kramande" partiet. Och det säger allt om er naivitet!

Dagens skratt: - "Vi tycker att euron är en bra skapelse." Sagt av Litauens finansminister Rimantas Sadzius. Det fanns dom som undrade om er bloggare var tokig som skrattade till synes utan anledning när jag läste det. Dom är verkligen kul dom där balterna!

Dagens gullenyhet: Jag läser i Kvällspesten att Prinsessan Estelle har fått en alldeles egen pony. - "Hon heter Gullvida och är så söt, som en gräddbakelse" lyder omdömet. Åh så gullenuttigt. Jag får nästan tårar i ögonen av lycka över denna toppnyhet som Expressens skånska upplaga, som heter Kvällspesten, kan berätta i dag.

Tobbe och klaveret: Det finns de som ifrågasätter det lämpliga i att vår Utvisningsminister Tobias Billström satsar en hel del slantar i gruvbolaget Northland. Enligt vissa uppgifter har han införskaffat 33.000 aktier i det krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources. Enligt andra uppgifter rör det sig om 67.000 aktier. Enligt egna uppgifter rör det sig om ännu fler eftersom han fortsatt att köpa på sig. Expressen ifrågasätter det lämpliga i affärerna. En del kan tycka att det är en korkad affär för Tobias. Företaget har stora problem, aktien står i dag i ungefär 40 öre och hade inte statliga LKAB och Staten ställt upp och räddat det hela hade finanserna varit i krasch och bolaget detsamma. Men uppenbarligen vet Tobias Billström mer så att han vågar satsa. Och det är kanske det som är det riktigt olämpliga. Dvs att en medlem av den svenska Regeringen satsar stora summor i pengar i ett företag som just räddas av Farbror Staten genom just samma Regering som Tobias sitter i. Men Tobbes omdöme har väl aldrig varit det bästa. Allt sedan han i ungdomen under många är av politiska skäl vägrade betala TV-licens till...

Inga kommentarer: