lördag 13 juli 2013

Om utbildning och militär

Friskolekris: Jag ser att allt fler av eleverna som söker till gymnasiet nu söker sig till de kommunala skolorna, samtidigt som friskolorna tappar elever. Efter den preliminära antagningen står nästan 29% av friskoleplatserna tomma i Stockholm, i Malmö är det 47%! Risken för en fortsatt utslagning av friskolekoncerner har ökat rejält. Dvs ännu fler skolelever kommer att lämnas utan fortsatt utbildning så som dom hade ställt in sig på det. Skoleleverna är helt enkelt smarta, dom vill inte påbörja en utbildning som kanske läggs ner eftersom det inte lönar sig för aktieägarna, innan dom är färdiga med sin utbildning. Dagens Nyheter.

Högskolenedskärningar: Och när vi nu ändå är inne på utbildning. Antalet sökande till Högskolorna och Universiteten är högre än förra året. Samtidigt har Högskolorna tvingats skära ner så det erbjuds färre platser. Preliminärt står 100.000 sökande till Högskoleplatser utan plats. Bra tänkt Jan Björklund!

Militärdebatt: Samtidigt som Sverige allt mer närmar sig NATO, nu senast genom att utöka samövandet, så läser jag att ryssarna genomfört en stor snabbinsatsövning. Och jag förstår att ryssarna känner sig allt mer hotade. Allt fler grannländer ansluter sig till NATO och utgör därmed för ryssarna ett ökat hot. Eller, är det inte så dom resonerar tror ni?

Inga kommentarer: