lördag 27 juli 2013

Usel tandvård

Dyr tandvård: Jag läser att 2008 skulle enligt planerna en sajt för att kunna jämföra tandvårdskostnaderna vara igång. Det sket sig. Idag, 5 år senare och 55 miljoner kronor senare så är jämförelsesajten ett totalt misslyckande. Privattandläkarna ansluter sig helt enkelt inte. Bara 22% av privattandläkarna har anslutit sig, och de flesta bara genom att meddela adress och telefonnummer. Mindre än 10% har lagt upp några uppgifter om priser - som ju var hela tanken. Och extra ledsamt blir det när man hör Kristdemokraternas ledamot i Socialutskottet och deras talesman i tandvårdsfrågor kommentera det hela. Det är väl inget att "orera om". - "Vi har satsat tre miljarder på en tandvårdsreform som varit väldigt framgångsrik. Den stora grejen är inte att en portal för 55 miljoner har problem i början. Den ska förstås fungera, men jag har inte märkt något konsumenttryck i frågan" kommenterar Anders Andersson det hela. "Problem i början" efter fem år? "Väldigt framgångsrik tandvårdsreform"? Att gå till tandläkaren är mycket obehagligt - att gå ut och passera kassan är ännu obehagligare. Senast jag var hos tandläkaren hade jag en äldre dam före mig i kassakön. När hon fick veta hur mycket hennes behandling skulle kosta så avbokade hon med tårar i ögonen tiden. Hon hade inte råd!

Migrationsverket
En fråga om moral: I dagens Skånes Fria Tidning läser jag om Norradin och "Ali" som sitter inlåsta på Migrationsverkets Förvar i Åstorp i avvaktan på att Polisen / Migrationsverket ska lyckas ordna med utvisning / avvisning från Sverige. Och det får mig återigen att börja fundera över moral i allmänhet och egen moral i synnerhet. Det är alltså just här jag arbetar sedan mer än ett år tillbaka. Jag hoppas att jag inte tillhör de delar av personalen som dom tycker "beter sig otrevligt och nonchalant". I vilken utsträckning kan man arbeta med något där man, i varje fall delvis, är kritisk till verksamheten? Är det moraliskt acceptabelt att hjälpa till med att administrera en verksamhet som man har viss kritik mot? Men varje gång jag får funderingar i den riktningen kommer jag fram till att jag tidigare arbetat som Socialsekreterare och fattat beslut enligt lagar och anvisningar som jag inte alltid tyckt var rimliga. Jag har under 30 år arbetat på Försäkringskassan och då och då fattat beslut i en riktning som min ideologi säger är fel, men där lagar och anvisningar säger något annat. Och jag tycker inte att vi kan ha ett system där det är handläggarens personliga åsikter som ska avgöra i vilken riktning ett beslut går. Det måste vara våra folkvalda politiker som bestämmer lagarna och att det sedan via anvisningar och domar utkristalliserar sig en rutin som innebär att alla behandlas lika i enlighet med lagar och anvisningar. Tycker jag att reglerna är fel (Försäkringskassan, Socialtjänsten eller Migrationsverket) så får jag arbeta politiskt och genom att bedriva opinion försöka ändra reglerna. Och när det gäller att arbeta på Migrationsverkets Förvar så gör inte jag det, så gör någon annan det. Någon som kanske har, enligt mitt sätt att se det, har "fel" åsikt" och kanske gör just detta, dvs "beter sig otrevligt och nonchalant". Genom att arbeta där kan jag få insyn i verksamheten och kanske på olika sätt bedriva opinion för en ändring av reglerna. T.ex. genom att säga vad jag tycker om Utvisningsminister Tobias Billström?

Högerextremister och Kristna fundamentalister: Vår folkpartistiske EU-minister Birgitta Ohlsson, som jag i övrigt inte tillhör de stora supportrarna till, ska ha en eloge för sin insats i prideparaden i Vilnius i Litauen. De som verkligen visade vad dom går för var de högerextremistiska svin och extrema kristna fundamentalister som visade sin människofientlighet. Birgitta Ohlsson andra deltagare i prideparaden utsattes för äggkastning och okvädesord av dessa skitiga svin. Ta och gräv ner er i en dyngpöl!

Inga kommentarer: