torsdag 4 juli 2013

Ekonomi och Övergrepp

PPM:s framtid: För några dagar sedan föreslog LO:s vice ordförande Tobias Baudin att PPM-systemet skulle slopas. - "Avkastningen är för dålig och systemet för krångligt" framgick det. Men det blev naturligtvis inte populärt på vissa håll. Carina Lindfeldt på Svenskt Näringsliv tände inte på förslaget. Och Carl Rosén som är VD för Aktiespararna tände inte heller på förslaget. Och på Privata Affärer skriver chefredaktören Per Hammarlund ett långt försvarstal för PPM-systemet. I korthet tycker han att systemet ska få mer än 10 år på sig. Och jag förstår upprördheten. Det är ju många slipsnissar som har sin försörjning tryggad genom PPM. Och då kan man ju inte bara slopa systemet. Att de flesta inte bemödat sig att göra något val (eller som er bloggare, gjort ett aktivt val att inte välja) har naturligtvis ingen betydelse. Att de flesta som gjort aktiva val fått sämre utdelning på sina pensionspengar än de som inte gjort något val är naturligtvis inte heller något argument. PPM:s huvudsyfte är egentligen två. 1/ Lära svensken att bli börsspekulant. 2/ Skapa välbetald sysselsättning inom slipsnissesektorn. Och det är bara det senare som infriats.

Vänstern för framtiden
Vänstern vill stoppa vinstslöseriet: I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet visar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att han är en populist - skulle man kunna säga. I varje fall har han och Vänsterpartiet stöd från en majoritet av svenska folket när man vill få ett stopp för de privata riskkapitalisternas möjligheter att plocka ut vinster ur den offentligt finansierade vården och omsorgen. Vad Jonas Sjöstedt mycket intelligent föreslår är att det ska krävas en kvalificerad majoritet vid beslut om att sälja ut offentliga tillgångar. Eller att det sker ett val emellan innan köpet kan genomföras. Bra tänkt Jonas! Nu gäller det att fler politiker vågar säga STOPP!

Bolivias flagga
Skandalen i Österrike: Det skandalösa övergreppet om Bolivias president Evo Morales när hans flygplan på order från USA tvingades ner i Österrike och genomsöktes efter Edward Snowden fortsätter att sätta sina spår. Ett antal Latinamerikanska stater har samlats för krismöte. Bolivia har anmält händelsen till FN som ett brott mot den diplomatiska integriteten. Och Frankrike har visst bett om ursäkt för att man medverkade till övergreppet. Den amerikanska maktapparaten är helt uppenbart villiga att ta till vilka metoder som helst för att stoppa sanningen. Enligt uppgift har man bland annat stoppat tillgången till tidningen The Guardian (som varit en del i avslöjandena av USA:s övergrepp) i delar av världen. Som sagt tidigare, det är dags för Barack Obama att dra skämsfilten över huvudet och sätta sig i skamvrån. Se Svenska Dagbladet och SVT.

Staten satsar på kärnkraft istället för förnybart: I en intervju i Svenska Dagbladet framgår det att statliga Vattenfalls VD Øystein Løseth ska satsa 1 miljard kronor (1.000.000.000) på att utreda nybygge av kärnkraft i Sverige istället för att satsa på förnybar energiproduktion. Det är mer än 100 kronor från varje svensk! Det är samma Øystein Løseth som tidigare var VD för det holländska energibolaget Nuon som Vattenfall köpte för 95 miljarder för några år sedan. En affär som enkelt uttryckt innebar att Vattenfall slängde ungefär 30 miljarder i Nordsjön eftersom priset var på tok för högt. Men man fick ju Øystein Løseth också på halsen så det kanske lönade sig trots detta. Och vad är 1 miljard på kärnkraftsutredning när man precis slängt 30 miljarder i sjön (det är mer än 3.000 kronor från varje svensk)? Øystein Løseth litar inte på att den förnybara energiproduktionen ska vara tillförlitlig. Det kan kanske bli samma kris som när kärnkraften står stilla? Oskarshamn har förresten fått igång sin reaktor igen som ju nödstoppades för några dagar sedan.

Inga kommentarer: