onsdag 24 juli 2013

Om att kasta bort våra gemensamma pengar

Rubrik som säger allt: Kärn-, kol- och gaskraft Vattenfalls, stora problem! Håll med om att den rubriken på Sveriges Radios rapportering säger mycket. Vattenfall som skapats för att tillvara svenska folkets investeringar i Vattenkraft, gav sig ut i Europa på affärsstråt bland annat under ledning av Maud Olofsson. Och nu visar det sig att investeringarna i Gaskraft, Kolkraft och Kärnkraft ute i Europa kostat det svenska folket många tiotals miljarder kronor. Det är skamligt! När Vattenfall 2009 köpte Nuon för 97 miljarder kronor, den största affären någonsin inom svenskt näringsliv, var Maud Olofsson ansvarig minister. I dag försöker man från Högeralliansen göra gällande att Vattenfalls styrelse gjorde denna enorma affär utan inblandning från ägaren, dvs svenska staten, dvs Högeralliansregeringen. Det är nästan skrattretande. En sådan affär görs inte utan direkt klartecken från ägarna. Det står också klart att det är den sämsta affär någonsin som ett svenskt företag gjort.

Dagens piska och morot: Tidningen Fria Tidningen berättar i dagens nummer att andelen arbetslösa i åldern 61-64 som väljer att ta ut sin pension i förtid ökar. År 2006 valde 29% av de som var arbetslösa i åldern 61-64 att ta ut sin pension i förtid. 2011 hade siffran stigit till 39%. Möjligheten för äldre att få ett nytt jobb har kraftigt försämrats samtidigt som A-kassan försämrats. Allt fler äldre utförsäkras helt enkelt från A-kassan och står utan försörjning. Enda valet dom har är att ta ut sin pension i förtid. Något som innebär att dom kommer att få leva hela sitt liv med en betydligt lägre pension än annars. Men det handlar väl om en medveten politik. Mot arbetslösa som inte passar in i Arbetslinjen ska piskan användas. Sätt åt dom! Däremot är det som vanligt moroten som gäller till de redan privilegierade.

EU: Enligt EU:s regelbundet återkommande undersökning är fortfarande en majoritet av EU-innevånarna (51%) positiva till Euron. Men andelen negativa ökar (42%). I varje fall hävdar senaste upplagan av Eurobarometern detta. Mest skeptiska till Euron är svenskar (19% positiva) och britter (15% positiva). Den som gitter läsa all statistik kan göra detta här. Lycka till!

Danskarna är sämst: Danska gubbar är sämst i Norden på att ta ut föräldrapenning. I Danmark tas 7,4% av föräldrapenningen ut av papporna. I Sverige är siffran 25%. Gissa vad som skiljer? Jo, i Danmark finns det inga dagar som är reserverade till pappan. I Sverige finns det krafter som vill ta bort de speciella pappadagarna (läs kristdemokrater). Och tänk, jag tror faktiskt att dom vet precis vad dom gör. Dom tycker det är positivt med mammor som står framför spisen med en liten beppe på armen och en annan hängande i kjolen!

Inga kommentarer: