onsdag 17 juli 2013

Högeralliansens bidragssamhälle

Bidragssamhället: Inte ens Högeralliansregeringens mest inbitna supportrar verkar numera ställa upp till försvar för bidragskarusellen till krogbranschen. Som jag berättade i måndags var sänkningen av den s.k. Krogmomsen ett rejält misslyckande - i varje fall om syftet med sänkningen var att skapa jobb inom krog- och restaurangbranschen. Däremot var momssänkningen mer effektiv om syftet var att öka vinsterna inom nämnda bransch. De flesta sänkte inte alls priserna utan behöll slantarna och antalet skapade nya jobb är inte fler än felmarginalen. I dag visar en av Högerregeringens mest inbitna supportrar, Dagens Nyheters ledarredaktion, att dom inte heller längre ställer upp för miljardslöseriet till krog- och restaurangbranschen. Under rubriken Reform utan bett gör man tummen ner. Och meningen: - "Genom att bygga stora delar av den ekonomiska politiken på avdrag och hål i skattepolitiken har regeringen målat in sig i ett hörn", så visar man på DN att man tydligen är lite orolig över Anders Borgs omdöme och fantasi.

Palestinsk mark
Vettig Israelpolitik: Nu ska jag göra något som säkert förvånar regelbundna läsare av Sven Tycker. Jag ska ge beröm till EU! Det visar sig nämligen att ett nytt EU-direktiv stipulerar att framtida avtal mellan EU och Israel inte gäller på ockuperad mark. Ett avtal som alla EU-länderna skrivit på innebär att alla kommande överenskommelser med Israel ska innehålla en klausul som exkluderar ockuperad mark, Östra Jerusalem och Västbanken. BRA! I Israel är man naturligtvis upprörda. Men direktivet är egentligen självklart. Den israeliska ockupationen av det som skall vara den Palestinska staten är olaglig enligt internationella lagar. Och det är helt självklart att samarbeten med Israel inte ska stödja ockupationen. Själv vägrar jag att köpa produkter från Israel så länge jag inte garanterat vet att varorna inte har sitt ursprung på stulen mark!

Slipsnissarnas paradis: De fyra svenska storbankerna gjorde en sammanlagd vinst på 44 miljarder under första halvåret (SEB, SHB och Swedbank 9 miljarder vardera och Nordea 17 miljarder). En liten jämförelse. Det svenska försvaret kostar 46 miljarder på ett helår. Den svenska migrationen mindre än 10 miljarder. Pensioner kostar 40 miljarder. Vi betalar drygt 33 miljarder till EU. De fyra svenska storbankernas totala vinst under ett år skulle alltså kunna betala hela den svenska Försvarsbudgeten samt alla kostnader för Pensioner - och det skulle bli pengar över.

Dagens Sverigedemokratiskandal: Och ingen har väl missat dagens SD-skandal. En etablerad äldre SD-politiker har anmälts för våldtäkt av en yngre SD-supporter i samband med Almedalsveckan. SD har gjort vad man kunnat för att sudda ut alla spår av SD-politikern, men har inte lyckats helt. Se Aftonbladet och Expressen.

Inga kommentarer: