fredag 26 april 2013

Stackare!

Dagens arbetslöshetsoffer: Att bli arbetslös är inget som någon eftersträvar. Och till slut tvingas man acceptera i stort sett vad som helst. Det finns en hel del ungdomar som tvingas sätta sig som telefonförsäljare. Ett arbete som måste vara bland det vidrigaste man kan försätta sig i. Jag träffade en sådan stackare i dag. Min hemtelefon är naturligtvis Nixad så man slipper det mesta där. Men dom börjar upptäcka mobilen. En sådan stackars tös ringde alltså mig på min mobil klockan 1120 i dag. Efter en väl inövad inledningsramsa som snabbt lästes upp så att jag inte skulle hinna avbryta henne utmynnade det hela i en fråga om jag tänkt igenom mitt PPM-val. Nu hör det till saken, som de som läser bloggen säkert har förstått, att jag har gjort ett medvetet PPM-val. Ett aktivt val att INTE välja utan låta "Soffliggarfonden" sköta mina pengar. Ett val som varit förmånligt eftersom den fonden går bättre än genomsnittet, och detta till mycket lägre avgifter. Detta kan den stackars tösen ju inte veta, men det är ju vad hon frågar om. Vad hon verkligen inte kan veta är att jag har jobbat de två senaste nätterna (12 timmar per natt) och även ska jobba 12 timmar kommande natt. När hon ringer och väcker mig har jag hunnit sova mindre än 3 timmar. Jag kan berätta att det verkligen krävdes en enormt kraftig viljeinriktning för att inte vara allt för oförskämd mot den stackars tösen. Men jag tror att jag lyckades att i ganska vänliga ordalag berätta att jag ALDRIG ger mig in i något från en telefonförsäljare. Jag slumrade sedan sakta åter in efter några minuter med ett förnöjt leende på läpparna över hur duktig jag varit som INTE skällt ut den stackars tösen. Nästa väckning var 1300 när arbetsgivaren ringde och undrade om jag kunde jobba på måndag... Jag var vänlig igen!

Annie Lööf
Dagens Centerpartist: Paniken sprider sig allt mer inom Centerpartiet. I väljarundersökningarna numera har ju faktiskt Centerpartiet nästan kontinuerligt förvandlats till det minsta partiet, till och med mindre än Kristdemokraterna. Och det hör till undantagen att opinionssiffrorna pekar på att partiet kommer att komma in Riksdagen efter nästa val. Och dessutom tror jag att de "borgerliga stödväljare" som kan förväntas försöka stödrösta på ett utrotningshotat stödparti nog väljer att först och främst rädda Kristdemokraterna. I TV4/Novus väljarundersökning för några dagar sedan ligger Centern t.ex. på 3,7%, Moderaterna har den sämsta siffran sedan valet och de tre Rödgröna partierna får tillsammans nästan 50% av rösterna. Paniken börjar alltså sprida sig inom Högerlägret.

Ett sådant exempel på paniken är den debattartikel som Centerns kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna, skriver i Dagens Nyheter. Delat partiledarskap bästa lösningen för Centerpartiet. Jag ska inte så utförligt kommentera de panikartade och pinsamma raderna. Men mycket kort går det ut på att det går åt helvete för Centerpartiet, jag kan ju inte då kräva att partiledaren avsätts, alltså lanserar jag istället mig själv som partner i ett ledarskap. Då har man ju bytt ledning, men ändå inte erkänt att man avsatt ledaren och samtidigt skaffat mig själv ett bra betalt jobb en tid. Nu blev väl inte raderna så speciellt väl emottagna inom Centerpartiet. Hans egna lokala ungdomsförbund tycker snarare att det är Stefan Hanna som ska avgå. Ibland sägs det att det krävs en livaktig debatt även inom ett parti för att det ska leva. Men jag tvivlar på att detta gäller alltid. Just nu tvivlar jag starkt på att situationen är sådan i Centerpartiet i varje fall.

Dagens skratt: Just under debatten om det svenska flygvapnets eventuellt dassiga situation så lyckas Aftonbladet få ihop en rejäl rubrik på sin framsida: "Mystiska plan identifierade - flög över Gävle i morse". Och DET låter väl spännande? Har dom nu inte haft tid med en massa ryska plan igen som kommit in över Sverige? Verkligheten visade sig när man läser artikeln att det var fyra svenska JAS-plan på väg hem till Luleå efter en övning i Leeuwarden i Nederländerna där det neutrala Sverige varit och övat med andra militära makter! Så var det med den nyheten.

Dagens klavertramp: Det kan inte vara lätt att vara Moderat Försvarsminister i dag. Att vara den som ska försvara att det militära försvaret inte klarar det som de egna väljarna tar för givet att man arbetar för att dom ska klara. Då blir det lätt så att man trampar i klaveret. I en intervju med nättidningen euobserver.com hävdade Karin Enström att Sverige inte behövde NATO eftersom vi har Lissabonfördraget där EU:s länder lovar att vi ska ställa upp för varandra. En tolkning som nog fick många runt om inom EU att sätta frukostkaffet i halsen. Karin Enström verkar tro att Sverige kan vara alliansfria (dvs inte vara med i NATO) eftersom vi är med i EU. Och DEN tolkningen är hon nog ganska ensam om. Jag vill berätta för Karin att man annars lovat att Lissabonfördraget INTE innebär att avsteg från den svenska alliansfriheten. OCH att Sverige valde att vara alliansfria långt innan NATO bildades (eller EU, eller...) Vi valde att vara alliansfria - punkt! Inte att inte vara med i NATO! Alliansfria - punkt! Fast sedan vet vi ju att det är lite si och så sedan länge med den alliansfriheten i praktiken. Se t.ex. notisen ovan.

Inga kommentarer: