onsdag 10 april 2013

Bulle med bulledagen

Dagens pensionär: Redan i går sade jag väl i princip vad jag tycker om de nya tankarna som ju i praktiken ska innebära en högre pensionsålder. I Svenska Dagbladet läser jag en del kommentarer från de stora fackliga centralorganisationerna. Och deras kommentarer följer precis vad jag skrev om i går. Hos SACO var "utredningens betänkande både väntat och välkommet". TCO ser också positivt i stort men har en del invändningar. Och från LO har man mycket mer kritik. Det är helt enkelt så att förslaget är ganska bra för den som tillbringat hela sitt arbetsliv med att sitta vid ett skrivbord framför en skrivmaskin, räknemaskin och dator. Ju mer medlemmarna tvingats jobba i fysiskt tunga jobb desto mer kritiska är man. Utredningen har helt klart gjorts av pappersvändare. Även om man pliktskyldigt talar om insatser för att förbättra arbetsmiljön.

Dagens hyreshöjning: I Svenska Dagbladet hyllar Moderaten Oskar Öholm de nya reglerna för att hyra ut sin bostadsrätt. Hyllningen handlar om att det blivit fler lägenheter tillgängliga sedan det blivit möjligt att ta ut en högre andrahandshyra. Och dessutom är det inte längre möjligt att i efterhand begära rättelse om man blivit lurad. Hyllningen baseras på det faktum att det utannonserats fler andrahandslägenheter på Blocket (enligt Blocket). Vilket ju onekligen är en tillförlitlig statistik. Däremot verkar Oskar inte ta de uppgifter som talar om rejält högre hyror på allvar. Där tänker han: - "Hur hyrorna påverkas är svårare att säga. De jämförelser som nu görs pekar visserligen på en liten ökning" och det var ju snällt att erkänna detta. Hur som helst så har ju inte Högeralliansen egen majoritet så möjligheten att hyra ut i andra hand UTAN Bostadsrättsföreningens godkännande stoppades. Och Oskar skriver inte heller något om att en del av ökningen kanske beror på att innehavare av bostadsrätter nu väljer att hyra ut dom istället för att sälja dom medan man väntar på att kanske få ett högre pris eller kanske tjäna en liten hacka på uthyrningen.

Euro
Dagens statistik: Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har publicerat officiell statistik över innevånarnas förmögenhet i de olika Euro-länderna. Och det är ju en spännande jämförelse. Tittar man på medianförmögenheten så är de som bor i Luxemburg följt av Cypern rikast, och fattigast är tyskarna! Det här kan delvis förklaras av att tyskarna väldigt sällan äger sin bostad medan man gör detta i en helt annan utsträckning i t.ex. Sydeuropa. Tittar man på den genomsnittliga förmögenheten ligger dock tyskarna inte lika illa till. Skillnaden mellan median och genomsnitt kan enklast förklaras av att om gruppen är 5 personer. Så är medianen den förmögenhet som gäller för den tredje personen, dvs den i mitten. Medan genomsnittet handlar om att man lägger ihop alla fems förmögenhet och delar med 5. Är det stor skillnad mellan median och genomsnitt så innebär det att det finns en grupp mycket rika som höjer genomsnittet.

Dagens statistik 2: Jag såg jämförelsesiffror på arbetslösheten i EU-länderna. Lägst är den i Österrike, 4,8%. I Sverige är den 8,2%. Och det är 11 EU-länder som har lägre arbetslöshet, Österrike, Tyskland, Luxemburg, Holland, Malta, Rumänien, Tjeckien, Danmark, Storbritannien, Finland och Belgien. Sedan finns 15 EU-länder som har högre arbetslöshet. Slovenien, Estland, Polen, Frankrike, Ungern, Italien, Litauen, Cypern, Irland, Lettland, Slovakien, Bulgarien, Spanien och Grekland där arbetslösheten är 26,4%. Vi har alltså högre arbetslöshet än nästan alla de Nord- och Centraleuropeiska länderna. Men vi klarar oss bättre än de Syd- och Östeuropeiska länderna. Det är INTE bra siffror. Det är skandalösa siffror. Ett välfärdsland som Sverige ska INTE ha så hög arbetslöshet. Men det är faktiskt en medveten politik eftersom det politiska målet har varit att sänka skatter och hålla inflationen låg. Vi har ju istället periodvis deflation. Och det ger hög arbetslöshet.

Dagens citat: Apropå begravningen av Margaret Thatcher så har filmregissören Ken Loach ett bra förslag: - "Let's privatise her funeral. Put it out to competitive tender och accept the cheapest bid." Det är väl ungefär det hon själv hade velat - väl!

Till de som så glatt hyllar Järnladyn kan påpekas att den brittiska arbetslösheten sköt i höjden och inflationen steg under hennes år vid makten. Och inget av de val hon deltog i fick hon en majoritet av rösterna. Men det brittiska valsystemet är ju sådant att det gynnar den som är störst.

Bulle med Bulledagen: Vet ni inte vad Bulle med Bulle är? Jo, detta är tydligen en Nordvästskånsk delikatess som innehåller en fralla och en chokladboll. Frallan delas på mitten och chokladbollen stoppas in. Sedan finns det varianter med annan bulle än traditionell fralla. Och en del använder arraksboll istället. En del gröper ur bullen, andra krossar bollen. Läs här.

Inga kommentarer: