tisdag 16 april 2013

Mer om läskpapperpolitik

Dagens gråt: Det måste vara den gråt jag får när jag läser Monica Gunnes kolumn i Aftonbladet i dag med rubriken "Omar Mustafa, du glömde ett par saker i ditt brev...". En text som är så usel och fylld av islamofobi att AB:s Chefredaktör och ansvarig utgivare Jan Helin väljer att publicera ett uttalande i anslutning till kolumnen på nätet. Vi har yttrandefrihet i vårt land, men jag tar för givet att Aftonbladet i fortsättningen inte ger Monica Gunne fler möjligheter att tro saker om sådant hon uppenbarligen inte vet ett dugg om. Jag är övertygad om att texten hade publicerats med glädje av Sverigedemokraterna. Läs istället vad Kitimbwa Sabuni, som är ordförande för Muslimska mänskliga rättighetskommittén, skriver på Aftonbladet debatt: Tre av fyra muslimer har röstat på S - fram till nu. Om någon kan sägas ha trampat rejält i klaveret är det den Socialdemokratiska ledningen som låtit islamofobiska krafter inom partiet vinna.

De nya modeaterna
Dagens Moderat: Det måste vara Biståndsminister Gunilla Carlsson som får detta epitet. Arbetssituationen på Utrikesdepartementet, på den del där Gunilla Carlsson är högsta chef, beskrivs som katastrofal. - "Vi blir misstrodda och misstänkliggjorda av Gunilla Carlsson och hennes politiska stab" säger man från personalen. Man har betalt 330.000 kronor (av biståndspengar) för en konsultrapport som beskriver en organisation i kris. - "Det här är första gången jag sett en sådan rakt på, enkel och direkt beskrivning av ett system som har kollapsat", säger Torbjörn Larsson som är docent i statsvetenskap. Även moderata Svenska Dagbladet tar upp krisen inom Gunilla Carlssons domäner på ledarsidan. Och under rubriken Enprocentsmål för bistånd leder till korruption skriver Ivar Arpi: - "Kanske är det dags att byta ut en del personer, eller i grunden omdana delar av organisationen, för att en förändring ska bli möjlig." Fast jag får intrycket att det är inte Gunilla Carlsson han vill byta ut utan personal på utrikesdepartementet. Kanske den som sade: - "Vi blir misstrodda och misstänkliggjorda av Gunilla Carlsson och hennes politiska stab"?

Dagens sifferrullning: Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astrazeneca får kritik från en del brittiska ägare för onödig miljonrullning. Den nya VD:n Pascal Soriot som började sitt jobb i höstas fick motsvarande 63,5 miljoner kronor i lön för de tre första månaderna han jobbade. Det motsvarar ungefär 450 kronor för var och en av de över 50.000 anställda omräknat till helår. Astrazenecas ledning däremot tycker inte att det är något att diskutera, dom sätter löner som är: - "tillräckliga för att attrahera, behålla och motivera". Jag undrar om dom resonerar på samma sätt när det gäller städerskan på fabriken?

Dagens medianyhet: Ett terrordåd i Boston blir huvudnyhet i alla nyhetssändningar. 3 döda är naturligtvis mycket tragiskt. Men jag undrar hur många som dött på andra håll i världen samtidigt i terror eller massmördande? Det nämns inte ens i nyhetsrapporteringen. Men det som händer i USA blir förstasidesstoff. Tragiskt att det händer och lika tragiskt med den USA-fixering som media har. Vem ligger bakom? Expressen konstaterar att det är Patriotveckan och Patriotens dag inföll just i går. Och det är just vid den här tiden på året som ett antal terror- och massmordsdåd utförda av extrema nationalister ute på högerkanten har skett i USA. Och mycket tyder på att det är just en sådan grupp eller enskild knäppgök inom dessa kretsar som ligger bakom denna gången också.

Dagens omöjlighet: I Aftonbladet hittar jag lite tips på hur man ska göra med alla sina lösenord i datorn. Minst 12 tecken. Både stora och små bokstäver samt siffror och specialtecken. Inte samma lösenord på olika ställen. Byt lösenordet regelbundet. Kan någon berätta för mig hur man gör i praktiken också. Dvs inte bara i teorin. Jag fuskar nämligen. Jag har en nedskriven lista med alla lösenord. Den listan är just nu på nästan exakt 100 rader. Och den växer sakta när det är nya ställen man måste registrera sig på eller redan har registrerat sig på men glömt användarnamn och lösenord. Kan dom inte sluta med en massa smarta råd som ju ändå inte går att följa! Vem kan komma ihåg alla hundra?

För övrigt såg jag att SOM-institutet presenterat sin stora undersökning av svenskarnas syn på vårt samhälle. Det är 12.000 svenskar som besvarat enkäten. Och den visar bland annat att stödet för den offentliga sektorn ökat kraftigt. En stark majoritet av svenskarna säger Nej till fortsatt privatisering av vård, skola och omsorg. Och det är en majoritet inom alla partier (förutom Moderaterna) som säger Nej. Och en majoritet inom alla partier (dvs även Moderater, Centerpartister, Kristdemokrater och Socialdemokrater...) säger Nej till vinstutdelning från verksamheter inom vård. skola och omsorg som finansieras av skatter. Det finns många politiker inom alla partier som kanske borde fundera lite till. Allra helst fega Socialdemokrater som tror att Socialdemokraterna bara är en variant av Högeralliansen och inte ett alternativ till Högeralliansen. Jag tror att jag får anledning att återkomma till SOM-institutets rapport och gotta mig mer.

Inga kommentarer: