söndag 28 april 2013

Låt Urban bestämma

Dagens Bäckström: Svenskt Näringslivs Urban Bäckström har författat ett nytt debattinlägg som inlägg i avtalsrörelsen. Denna gången i Aftonbladet tillsammans med Ulf Bengtsson och Håkan Sörman under rubriken: LO hotar modellen för svensk lönebildning. Mycket förenklat går resonemanget ut på att det är en katastrof att övriga fackförbund inte lyder Metalls avtal, och att redan Metall vill ha för mycket. Herr Bäckströms idealförhandlingar går till på det viset att Metall accepterar löneökningar bestämda av Näringslivet som är så pass små att exportföretagen kan öka sina aktieutdelningar. Sedan skickas detta avtal ut via kopiatorer till övriga fackliga organisationer som skriver under på fotokopian. Allra enklast hade varit om Urban Bäckström själv skrev avtalet och skickade ut till de fackliga organisationerna för underskrift.

Dagens uppväckelse: Allt fler börjar inse att den nedskärning- och åtstramningspolitik som påtvingas en mängd EU-länder bara gör bekymren ännu värre. I dag påpekar till och med DN:s Peter Wolodarski under rubriken Ska ett räknefel få Europas ledare att vakna? att de extrema nedskärningarna i länder som Grekland, Spanien, Portugal, Irland osv bara gör ont ännu värre. EU-nedskärningarna bygger på tankar från de båda amerikanska nationalekonomerna Kenneth Rogoff och Carmen Reinhart som tyckte att dom matematiskt kunde bevisa att om statsskulden översteg 90% av bruttonationalprodukten så var det fara på färde och något MÅSTE göras. Och det här köpte naturligtvis, med glädje, EU-Makten. Normalt tänkande människor inser att det ju faktiskt inte är hur stor skulden är som är avgörande utan naturligtvis vad skulden används till. Det borde vem som helst begripa. Nu har till och med en ekonomistuderande i USA visat att de båda professorernas slutsatser beror på en felräkning i Excel. De panikartade nedskärningar som påtvingats många Euro-länder har gjort att sysselsättningen rasat och så har ekonomin istället blivit ännu sämre. Det ska bli spännande att se hur många år det går innan man inser att man är fel ute.

Dagens Väljarundersökning: I dag är det väljarundersökningen i Dagens Nyheter som jag tänkte frossa lite i. Den görs av Ipsos. Vinnarna denna gången är Moderaterna med +1,5 och Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet med vardera +1,0 samt Vänsterpartiet med +0,5. Förlorare är Sverigedemokraterna med -1,3, Kristdemokraterna med -1,0 och Socialdemokraterna med -0,9. Det Dagens Nyheter siktat in sig på är Sverigedemokraternas fortsatta ras. För två månader sedan låg man över 10%, i dag är man nere i 6,7%. Annie "Lögnerskan" Lööf har för en gångs skull fått goda nyheter genom att man för en gångs skull kliver över spärren med 4,8%. Å andra sidan rasar Göran Hägglund ännu längre ner till 3,0%. Enligt denna undersökning så leder de Rödgröna med 47,9% mot Högeralliansens 43,9%. Eftersom Kd åker ut har Högeralliansen bara tillgång till 40,9% och även om man lägger till Sverigedemokraterna till Högeralliansen så skulle de Rödgröna få egen majoritet i Riksdagen.

Inga kommentarer: