tisdag 9 april 2013

Idrottens svans - i Stockholm

Dagens idrottssvans: För några dagar sedan kommenterade jag vad jag tyckte om den utredning som gjorts för att komma till rätta med idrottens ligistsvans. Och jag vidhåller vad jag sagt. Detta är främst ett Stockholmsproblem. Den 18 mars kunde jag berätta om hur Hammarbys bandysupportrar uppförde sig. Den 31 mars kunde jag berätta om Djurgårdens supportrars uppförande i Helsingborg. Vi kunde läsa om hur maskerade ligister från AIK:s klack marscherade genom Göteborg. Vi har kunnat läsa om hur AIK-supportrar hyrt in strippor som underhållning i bussen. Och i går fick Djurgårdens hemmamatch avbrytas sedan Djurgårdensupportrar börjat kasta in föremål på Mjällbys spelare när dom tagit ledningen i matchen. Matchen fick avbrytas, och jag förutsätter att domen blir att Mjällby döms till vinnare. Och nu kan vi också läsa att Uppdrag Granskning kan avslöja en mycket nära koppling mellan delar av AIK:s supportrar och Hells Angels. Är det inte dags att på allvar inse att läktarvåldet och våldet kring arenorna är främst ett 08-problem. Stockholmare kan helt enkelt inte uppföra sig - så är det bara. Läs om Uppdrag Granskning här.

Varning för byråkrat
Dagens pensionär: Så står det allt mer klart att man från Makten tänker föreslå en höjd pensionsålder. Argumenten som har planterats under många år är dels att vi lever allt längre. Och dels att vi blir allt fler åldringar som ska försörjas av yngre. Men det här är faktiskt delvis konstruerade argument. Att vi blir allt äldre är inget nytt fenomen. Vi har hållit på att bli allt äldre i mer än 100 år. Att komma med det argumentet just nu är bara skitsnack. Vi har så länge vi haft ett välfärdssamhälle haft en situation där allt fler äldre ska försörjas av en krympande andel som jobbar. Men detta har hela tiden kompenserats av att vi blir allt effektivare när vi jobbar. Vi producerar helt enkelt allt mer under våra yrkesverksamma år. Och under alla år vi jobbar lägger vi undan resurser för att vi ska kunna leva att gott liv även efter det att vi gjort vår insats. Att tvinga äldre att jobba längre samtidigt som ungdomar får allt svårare att få ett jobb än fel, helt FEL! Dessutom är det helt klart att de utredningar som nu kommer har gjorts av skrivbordsjobbare. Människor som i stort sett hela sitt liv suttit framför ett skrivbord och en skrivmaskin och dataskärm. VI orkar nog jobba ytterligare några år, men det finns andra medborgare som inte får komma till tals. De som jobbar fysiskt och ofta är utslitna när dom når 65. Ska dom nu också tvingas slita ut sig ytterligare? Ska dom inte ha rätt att njuta av pensionen några år? Att skapa en system där riktmärket för pensionen flyttas upp några år innebär att den ekonomiska situationen för den som inte orkar dit blir ännu sämre än i dag. Låt 65 fortsatt vara riktmärket. Låt de som inte orkar dit sakta få dra ner i förväg utan att detta skapar fattigdom. Och låt de som gärna vill och orkar jobba längre göra detta. Men straffa inte de som inte orkar! Aftonbladet och Expressen och Dagens Nyheter.

Dagens media: De svenska tidningarna har i ett antal debattinlägg varit mycket kritiska till Sveriges Radios planer på att utöka sin nyhetsförmedling på webben. Dom ser detta som ett hot mot deras egna möjligheter att tjäna pengar på nätet. Men om man jämför de nyheter som de stora tidningarna som Aftonbladet och Expressen presenterar på webben med de nyheter som Ekot presenterar på webben så kan detta inte vara konkurrenter. Våra drakar AB och Exp satsar stort på kändisar, skvaller, sensationer och dravel medan Ekot förmedlar nyheter av betydelse. Tack för att ni finns Sveriges Radio! Dessutom säger tidningarna inget om hur dom tagit upp konkurrensen med de kommersiella TV-kanalerna om att sända TV på webben - med mest dravel.

Dagens bluff: Skoltalibanen Jan Björklund gör stor affär av att man ska utöka antalet utbildningsplatser med 12.400 för att hjälpa främst ungdomar med att få en utbildning eller praktik. Vad Jan Björklund glömmer att berätta är att samtidigt minskar man antalet platser på Högskolorna med 18.000! Bra tänkt Jan Major.

Dagens tidningsrubrik: Det måste vara den jag hittar på Ekonomisidorna i Helsingborgs Dagblad: "Fler euroländer i krisläge". De ekonomiska kriserna avlöser varandra bland Euroländerna och det finns faktiskt ett samband. Den gemensamma valutan kräver att mycket ekonomisk politik förs på samma sätt. Och det innebär att många mindre stater (dvs alla förutom Tyskland) tvingas föra en felaktig politik som försämrar det ekonomiska läget.

Dagens visdomsord: Den som hittade på arbetet han måste inte haft något att göra.

Inga kommentarer: