fredag 19 april 2013

Annie Lögn

Dagens Annie "tramp i klaveret" Lööf: Centerledaren och Näringsministern Annie Lööf har frågats ut av Konstitutionsutskottet. Och rubrikerna från den utfrågningen handlar om att Annie Lööf ljög. Frågan handlade om handläggning av offentliga handlingar där Aftonbladet begärde ut handlingar om en liten fest som hållits för en grupp centerpartister på departementet och där spritnotan var den största delen av räkningen. När Aftonbladet begärde ut handlingarna utbröt en febril aktivitet på departementet. Ja, inte med att lämna ut handlingarna till Aftonbladet, det dröjde. Men helt plötsligt upptäckte man att spriten nog skulle dras på lönen istället för att betalas av skattebetalarna. Och när Annie Lööf nu skulle frågas ut av KU hade hon inte bemödat sig om att ta reda på fakta - eller ljög medvetet. Kritiken från JO har redan varit hård över handläggningen. Men den kritiken har inte Annie Lööf accepterat. Jag har ju länge haft åsikten att det bästa Annie Lööf kan göra är att lämna in nyckeln. Men jag har ändrat åsikt. Det vore mycket bättre om hon klamrar sig fast. Hon drar ju Centerpartiet ner i Gödselstacken, och med det hela Högeralliansen. Och det är ju bra! Sitt kvar Annie Lööf, snälla! Läs även Dagens Eko och Expressen och Resumé och Sveriges Radio.

Dagens statistik: Jag såg på TV:n en redovisning av resultatet från den stora SOM-undersökningen. Och en ny fråga, inspirerad från USA, var frågan om vi ansåg att Sverige var på väg åt rätt håll eller fel håll. Och det visar sig att många fler tycker att vi är på väg åt fel håll (39%) medan klart färre tycker att utvecklingen går åt rätt håll (30%). Och naturligtvis är det så att det är sympatisörer till vår Högerregering som är positiva medan resten är negativa. Undantaget är Kristdemokrater där faktiskt fler tycker det går åt fel håll än rätt håll. Och som väntat är det bara de med höga utbildning som ser positivt på utvecklingen. Det är bara de med mycket höga inkomster (över 700.000) som tycker det går åt rätt håll. Men det är ju för att gynna dessa grupper som politiken ser ut som den gör.

Och när vi nu är inne på SOM-undersökningen så kan vi notera att i den yttersta botten på vår förtroendeliga ligger Bankerna, EU-Kommissionen och Europaparlamentet! En gång i tiden ansågs Bankerna vara en av de få saker som svenska folket litade på. Men det var innan slipsnissarna tog över och förvandlade Bankerna till något nödvändigt ont för de flesta människor. Där vidlyftiga bonusar, spekulationer och allmänt fiffel och båg kom att bli vad vi förknippar med bankerna. Vi kan också notera att svenska folket har bättre förtroende för de fackliga organisationerna än för de Politiska partierna. Och är en stor fara för demokratin med vårt låga förtroende för politiken.

Pilar
Dagens humor: Sedan SOM-institutets undersökning visat att svenskarna inte alls var så förtjusta i att vi överlåter våra skolor, vård och omsorg på vinstmaximerande bolag har det utbrutit lite lätt panik inom företrädare för den marknaden. Istället visade ju undersökningen att en majoritet av svenskarna (även en majoritet av Högeralliansväljarna) säger Nej till vinstmaximeringen av den marknaden. Uppenbart är att branschen gjort extra utbetalningar till de professionella tyckare som företräder kapitalet. De professionella tyckarna på diverse lobbyorganisationer som tycker rätt mot tillräcklig betalning har blivit aktiverade. I Svenska Dagbladet dyker därför i dag en av dessa professionella tyckare, Karin Svanborg-Sjövall, på Lobbyorganisationen Timbro upp med ett debattinlägg med rubriken Vinstförbud skulle få skolor att stänga. Jag kan berätta att de världsunika reglerna i Sverige som tillåter vinstmaximerande företag att för skattepengar driva skolor redan resulterat i stängda skolor. Allt fler skolor tvingas stänga och lämna sina elever på bar backe sedan vinsten inte blivit tillräcklig. Jag tror att Timbro och alla dom andra lobbyorganisationerna behöver ännu mer pengar om man ska lyckas få svenska folket att ändra åsikt och tycka att det där med skattepengar till vinstmaximerande skolor är en bra idé. Och som sagt innan. Även experterna säger Nej. Nyligen sade ju 12 professorer via Kungliga Vetenskapsakademien Nej till systemet. Och låt mig citera: - "Med undantag av ett system som introducerades i Chile under general Pinochets styre, finns det inget annat allmänt finansierat skolväsende som tillåter att skolor drivs av privatägda vinstdrivande bolag". GÖR OM!

Till slut noterar jag att ROT- och RUT-avdragen är populära överallt. Svenskar i utlandet har upptäckt att det är ett bra sätt att få de svenska skattebetalarna att subventionera deras trevliga tillvaro i solen på franska rivieran. Mellan 2011 till 2012 ökade bidragen från de svenska skattebetalarna till utlandssvenskarna med 30%. I snitt får utlandssvenskarna 15.800 i bidrag från oss skattebetalare, för svenskar på hemmaplan är snittet mindre än en tredjedel så stort, 4.500 kronor. Men vi får väl se det som en solidarisk handling att vi svenskar hjälper till att minska arbetslösheten i Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Grekland osv med våra skattepengar.

Inga kommentarer: