söndag 21 april 2013

Privatiseringens baksida

Dagens privatisering: I den ständiga kampen för att privatisera vår vård (skapa valfrihet som en del säger...) tar sig konkurrensen allt märkligare uttryck. I Ängelholm har nyligen öppnats den fjärde privata Vårdcentralen. För en tid sedan gick en av de tidigare vårdcentralerna i konkurs, men nu är man tillbaka med nytt namn. Och i kampen om kunderna (dvs patienterna) är alla medel tillåtna. NST/HD kunde berätta om hur den nystartade Vårdkliniken ställde sig utanför "nöjesstället" Bahnhof och raggade nya kunder genom att locka med att betala inträdet om ungdomarna på gymnasiefesten skrev upp sig och listade sig på Vårdcentralen. Det råder dock delade meningar om ungdomarna var medvetna om vad dom egentligen skrev på - och hur nyktra dom var. Men troligen fick Vårdkliniken en hel del billiga patienter listade hos sig. Unga och friska som inte kostar så mycket istället för gamla och sjuka som ju riskerar att kosta mer pengar än vad bidraget från skattebetalarna är. Visst är det härligt med nya fräscha idéer i konkurrensens namn. Fram för modernare och mer kreativa idéer! Se även inslag här eller läs vad HD/NST tycker. Sedan kan man ju alltid ändra sig lite när kritiken blir för intensiv. Så här låter det något senare när Expressen nystat upp historien.

Girig
Och apropå privatiseringens himmelrike så är det i dag "Vårdföretagarnas" tur att i en insändare, med rubriken "Vinststopp skulle i praktiken betyda välfärdsstopp", i Aftonbladet hota med att hela välfärdssamhället är hotat om vi begränsar vinsterna inom Välfärdsbolagen. Men snälla Håkan Tenelius, som är Näringspolitisk chef för Vårdföretagarna, vi hade en väl fungerande välfärd redan INNAN ni kom in på planen. Det finns många som hävdar att den till och med fungerade bättre då. Men DITT jobb är ju kanske hotat, så jag förstår att du med ditt inlägg försöker göra skäl för din lön. Det är ju vi skattebetalare som i praktiken betalar din lön också.

Dagens skratt: En av mina verkliga favoriter (hrm) i det offentliga livet här i Sverige, Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström, är i ett debattinlägg i Expressen orolig över att inte alla fackförbund lyder Industriavtalet. Men han har tydligen gott hopp om att LO:s Karl-Petter Thorwaldsson ska ryta till så att inga andra fackförbund hittar på dumheter. Har nu Urban Bäckström accepterat ett avtal så får banne mig resten av svenska folket lyda och hålla tyst. Vore det helt enkelt inte enklare om vi rationaliserade alla löneförhandlingar. Urban Bäckström och någon representant för Metall träffas på nå'n krog i Stockholm och skriver ett avtal som sedan gäller för hela svenska folket? Vi kanske till och med kan rationalisera bort Metall och låta Urban Bäckström själv bestämma lönerna? Urban hade i varje fall varit lycklig.

Dagens mest tänkvärda: Många av oss kanske främst associerar namnet Vladislav Savic som en radioreporter. Men när nu en hel del svenskar är fascinerad av att någon/några vunnit 237 miljoner kronor på Lotto så finns det kanske anledning att fundera på hur det gick för Vladislav Savic. Han spelade bort alla sina pengar och fick till slut sparken från Sveriges Radio efter att ha förskingrat pengar för att kunna fortsätta med sitt spelmissbruk. Vladislav Savic lyckades ta sig ur missbruket och har bland annat skrivit en bok om det hela. I dagens Dagens Nyheter skriver han en debattartikel med mycket tänkvärda rader: - " Aggressiv reklam bakom det växande spelmissbruket". Spelmissbruket är ett mycket vanligt missbruk, och det växer. Det är många äktenskap som gått i kras pga spelandet. Tänk på det när spelbolagen annonserar och gör reklam. Om en ska vinna 237 miljoner är det många som ska spela bort sina pengar. Och dessutom ska spelbolaget ha till sin vinst, sin omkostnader osv. Läs Vladislav Savics rader en gång till. Och nöj er sedan med att köpa några lotter i Hembygdsföreningens tombola!

Dagens ekonomirapport: Jag noterar att jag i fredags fick in min aktieutdelning på mitt konto. Jag tillhör ju den lyckligt lottade gruppen slipsnissar som kan sitta på "min feta röv" och håva in arbetsfria inkomster. Jag noterar att Husqvarna delat ut 1.50 per aktie även i år. Vilket ger mig 9 kronor i aktieutdelning på mina 6 aktier. Och efter avdrag för preliminärskatt så har jag fått in 7 kronor på mitt aktiekonto. Samma summa som förra året! Jag har nu alltså 14 kronor tillgängliga för att köpa nya aktier för. Eftersom aktien står i drygt 40 kronor så lär det dröja några år innan jag får ihop till en ny aktie. Men dom fortsätter väl att gå ner i pris...

Slutligen noterar jag att SEB i Norge ska göra sig av med sina vanliga fattiglappskunder. De med mindre än 1 miljon i sparkapital är inte längre välkomna utan har fått ett mejl med rubriken: "Avslutning av kundrelation"! Nu ska man satsa på de med minst 25 miljoner att spendera på banken. Här i Sverige är man inte lika rakt på sak. Men man hade nog gärna gjort så. Vanligt folk är helt enkelt inte lönsamma även om uppfinningsrikedomen när det gäller avgifter är god. Det finns skäl till att Bankerna rasat från att vara något svenska folket litar på till något som vi saknar förtroende för.

Inga kommentarer: