torsdag 11 april 2013

Många vill inte svara

Dagens uteblivna svar: I dag är det en månad sedan jag skickade ett mejl till Aftonbladets chefredaktör, ansvarige utgivare och vd, Jan Helin, och begärde att få återbetalt halva beloppet jag betalt för Aftonbladet den 11 mars. Anledningen var att tidningen den dagen inte var en nyhetstidning alls utan enbart en sladder- och kändistidning. I stort sett allt nyhetsutrymme ägnades åt att Lilian Bernadotte avlidit. Jag köper AB för nyhetsmaterialet och anser inte att jag fick vad jag betalt för den dagen. Jag kanske ska påpeka att jag inte ens fått svar från Jan Helin!

Region Skåne
Dagens nedskärningar: I Skåne har politikerna ett mål framför alla andra - lägst skatt i Sverige! Och det drabbar bland annat sjukvården. Den jättekoloss som Region Skåne skapat genom att slå ihop sjukhusen i Lund och Malmö har inte pengar så att det räcker. Det råder anställningsstopp och sedan det infördes har personalen minskat med 640 personer. Och trots detta saknas det pengar. Högsta ansvarige regionrådet, moderaten Pia Kinhult intervjuades om detta av SR:s Sydnytt. Men frågorna blev tydligen inte så kul, Pia Kinhult reste sig och gick! Inget svar där heller.

Dagens Billström: Tydligen har Tobias Billström tvingats till ett lappkast. Miljöpartiet har satt hårt mot hårt och uppenbart haft stöd från de Moderata röstboskapen inom Högeralliansen. Skrivningen för vilka barn och ungdomar som ska få rätt att stanna i Sverige har ändrats så att det heter "särskilda" istället för "synnerliga" skäl. Fast Tobbe har nog kämpat mot rejält och bland annat fått igenom att den nya tolkningen inte ska gälla förrän nästa år. Nåja, ett steg i rätt riktning även om det var ett litet steg.

Dagens utbildningsförfall: En jämförelse mellan 29 av världens rikaste länder som Unicef gjort visar att den svenska skolan hamnar på 18:e plats. För 10 år sedan visade samma jämförelse att Sverige låg på 6:e plats. Under större delen av denna tid har Skoltalibanen och Folkpartisten Jan Björklund haft ansvar för den svenska skolan. Troligtvis är det så att den svenska skolan rasade från 6:e plats till 25:e plats under de tre åren 2003-2006. Sedan kom Jan Björklund och räddade den svenska skolan och han har på de dryga 6 år som han haft ansvaret lyckats höja oss från plats 25 till plats 18. Eller...? Kan det finnas något samband mellan raset och den kommersialiserade friskolereformen? Nä!

Och apropå skolan så läser jag två artiklar efter varandra på HD:s webb. I Helsingborg säger politikerna Nej till fyra nya friskolor som vill utöka. Det är redan överetablerat och det finns helt enkelt inte behov av fler skolor. - "Jag förstår inte riktigt varför de vill sätta käppar i hjulet" säger en representant för en av skolorna. Nästa artikel på webben kanske förklarar detta när den berättar att i grannstaden Landskrona lägger Praktiska gymnasiet ner sin verksamhet. Det är för få elever, dom räcker helt enkelt inte till. Nu får 37 elever försöka hitta en annan skola för att göra färdigt sina gymnasiestudier. Överetablerat som sagt!

Storbritanniens flagga
Dagens skratt: Jag har återigen haft nöjet att läsa Johan Norberg i Metro. Idag har han gett sin kolumn rubriken Järnladyn lyfte storbritannien. Fast, jag tror faktiskt att Järnladyn hade blivit ganska arg eftersom Johan stavat Storbritannien med litet s. (Jo, jag vet, det är nog en redigerare som trampat i klaveret). Hur som helst träder nyliberalen Johan Norberg ut till försvar för sin nyliberala förebild Margaret Thatcher som han verkar tycka gjorde underverk för britterna. Antagligen var det den fördubblade arbetslösheten och kraftigt ökade inflationen han gillar extra skarpt. Under en lång period på 70-talet reste jag mer eller mindre årligen till London. Med en pappa som jobbade vid järnvägen var det lätt att ordna billiga tågbiljetter via Holland eller Belgien på den tiden. Och jag botaniserade sedan friskt i skivaffärer runt om i London. Bland annat efter lite udda direktimporterad reggaemusik ute i förorten Brixtons många små skivaffärer. Det var här i Brixton som de verkliga västindiska kvarteren i London låg. Jag återvände hem varje år med ryggsäcken fullproppad med underbar musik. Sista besöket gjorde jag efter att Margaret Thatchers nyliberala politik hade fått härja fritt i några år. Och mitt besök i Brixton blev en skräckupplevelse. Aldrig hade jag sett ett område förfalla så illa på så få år. Fattigdom, arbetslöshet och misstänkt kriminalitet hade totalt tagit över. Jag vågade knappt gå runt bland de skivbutiker som fanns kvar utan återvände snabbt med tunnelbanan till de finare och säkrare delarna av staden. Nej Johan, Järnladyn lyfte inte Storbritannien. Järnladyn raserade delar av Storbritannien!

Dagens Arbetslöshet: Och den svenska arbetslösheten fortsätter att öka. Antalet lediga jobb minskar, antalet långtidsarbetslösa ökar och Fredrik Reinfeldt sitter och myser och skriver brev till barn.

Dagens glada moderat: Den 30 mars skrev jag om Moderaten Eva Solberg som ville förbjuda tiggarna. Och lite har hon lyckats få igenom nu eftersom en stor mängd tiggare som bor i husvagnar nu vräks. Slipper man se dom så försvinner problemet...

Inga kommentarer: