tisdag 10 november 2009

Sjukförsäkring här och där

USA:s flagga
Barack Obama verkar ha lyckats baxa igenom sitt förslag till en reformerad sjukförsäkring i USA åtminstone halvvägs genom den politiska byråkratin i USA. Och det är ju en direkt skam att "världens rikaste stat" inte har en rimlig sjukförsäkring som omfattar hela befolkningen. Och det ger mig anledning att berätta om ännu en av mina gamla brevvänner. Richard i USA är en av mina mest långvariga och intensiva brevkontakter runt om i världen, även om vi aldrig träffades. Om jag förstod Richards berättelser rätt så levda han huvudsakligen på en pension från det militära som han drygade ut med att hjälpa till i en affär och att renovera möbler. Kopplingen till sjukförsäkringen är att Richard berättade att han en gång varit gift och att dom fått ett barn. Men barnet var vid födseln svårt handikappat och levde bara några månader. Och då, när han berättade detta mer än 10 år senare höll han fortfarande på att betala av på lånen han varit tvungen att ta för att betala barnets sjukvård. Det var först då som jag insåg hur horribelt det amerikanska systemet var uppbyggt. Det är därför obegripligt att motståndet mot en mer "heltäckande" sjukförsäkring kan vara så starkt. Lite bättre förstår man det när man ser att de stora bidragsgivarna till kampanjerna är de försäkringsbolag som i dag tjänar stora summor på de försäkringar som finns.

Det Folkpartistiske kommunalrådet Åke Blomqvist i Huddinge dömdes i september till dagsböter för försök till sexköp av minderårig. - "Jag fick kontakt med en man som kom hem med en tjej mitt på dagen. Jag betalade 1.500 kronor för henne men uppfattade aldrig att hon var minderårig" kommenterar han det hela med. Det är uppenbart att den gode Åke tillhör den just nu ganska aktiva grupp inom Högeralliansen som argumenterar för att avskaffa Sexköpslagen. Enligt Åke:s kommentar är det ju just att han inte insåg att flickan var minderårig som var hans misstag. Jag tycker Åke ska dra stora filten av skam över huvudet och dra sig tillbaka till Utanförskapet som ålderspensionär.

"Allmänna idrottsklubben horungar, vi ska hugga er, och det vet ni om... för vi är djurgårdsgrabbar..." sjöng Djurgårdarna efter att säkrat platsen i Allsvenskan. Nu förstår vi varför det slödder som kallas Djurgårdenfans inte heller kan uppföra sig anständigt. Jag vidhåller att den enda anständiga konsekvensen av att Djurgården inte kunde sköta säkerheten och att fansen tilläts storma plan och misshandla motståndarlaget spelare är att Djurgården döms att förlora matchen. Och i och med det ut ur Allsvenskan!

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli något som jag önskar vi hade just nu, Torrevär. Betoning ska ske på första stavelsen och betyder alltså torrt väder. Just nu är vi inne i en period av hösten som är urtråkig. Regn, regn och däremellan lite regn. Kläderna hinner inte torka från den ena dagen till den andra. Det är vid sådana här tillfällen som jag får äta upp att jag ofta säger att jag gillar hösten.

Slutligen noterar jag att intresset för att vaccinera sig mot svininfluensan blir allt större allt eftersom sjukdomen sprider sig. Och skandalerna med egoister som smiter före i kön blir allt fler. Hammarbys bandylag fick lite specialservice eftersom lagets läkare plockade med sig vaccin från jobbet. Inget större grej tyckte läkaren. I ett par landsting har det beslutats att vissa "viktiga" tjänstemän och politiker ska få förtur. Laila Bagge och Andreas Carlsson i Idoljuryn tyckte att dom träffade så många i jobbet att dom hade rätt till förtur. Det är tur att inte alla affärsbiträden, busschaufförer osv tänker på samma sätt. Och vi minns väl alla Leksands hockeylag. Låt oss alla gemensamt hoppas på riktigt svåra biverkningar till dessa egoistiska snyltare!

Inga kommentarer: