söndag 15 november 2009

Centern i utförsbacke

Så var det dags för nästa väljarundersökning, Sifos, publicerad i Svenska Dagbladet. De stora förändringarna står Socialdemokraterna och Miljöpartiet för. Upp 2% för Mp och ner 2% för S. Sverigedemokraterna ökar en procent och har nu i denna undersökning 5,8%. Socialdemokraterna är fortfarande störst med 33,3% medan Miljöpartiet är klar trea med 9,7%. Vänsterpartiet ligger femma med 5,9%. Totalt ger detta det Rödgröna laget 48,9%. På den högra planhalvan ligger Moderaterna på 28,5% medan Folkpartiet ligger på fjärde plats med 7%. De båda bottenplatserna på sjunde och åttonde plats innehas i sedvanlig ordning av Centerpartiet på 4,5% och Kristdemokraterna som balanserar på exakt 4%. Totalt får laget till Höger 44%, men har om vi lägger till SD en ledning på en knapp procent på 49,8%. Men som sagt, Kristdemokraterna balanserar riktigt farligt på 4% gränsen. Jämför vi siffrorna med valresultatet så är den stora förloraren Mauderatens Centerpartiet som tappat 3,4%, Kristdemokraterna som tappat 2,6% och Socialdemokraterna som tappat 1,7%. Den stora vinnaren sedan valet är Miljöpartiet som ökat 4,5%, Sverigedemokraterna med en ökning på 2,9% och Moderaterna med en ökning på 2,3%. Av detta kan vi alltså se ännu fler bevis på vad jag sagt. Moderaterna äter upp sina stödpartier. Kristdemokraterna löper en mycket stor risk för att åka ut. Centerpartiets högervridning under ledning Maud "Mauderaten" Olofsson är ett stort fiasko. Och Sverigedemokraternas taktik att spela den stackars mobbade parten KAN lyckas. Det som kommer att avgöra valet är vilka partier som tar sig in i Riksdagen och om medias gullande med Fredrik Reinfeldt och den allmänna Mosa Mona-kampanjen kan hålla ut ända fram till valet.

Största skulden till att det en gång så stora Centerpartiet nästan har halverats och ligger farligt när att åka ur Riksdagen har som sagt partiets högervridning. En av arkitekterna till denna, Stureplanscenterns Fredrick Federley skriver på Newsmill lite om varför det går så bra för Miljöpartiet och så dåligt för Centerpartiet. Men han verkar inte ha insett att det är just högervridningen som han själv är en symbol för som är den stora skulden. Jag skulle inte sakna partiet i Riksdagen, Centern fyller i dag ingen funktion annat än som stödparti åt Moderaterna.

Republik - det självklara valet
Jag noterar att den förre Kristdemokratiske riksdagsledamoten Peter Althin valts till ny ordförande för Republikanska Föreningen. Och jag ser att han tror, precis som jag, att Knugen nog hellre hade varit bonde än kung om han verkligen hade fått välja och inte fostrats in i något speciellt. En som verkligen inte är republikan är Herman Lindqvist. I sin kolumn i Aftonbladet i dag klagar han på oss svenskar för att vi inte är tillräckligt nationalistiska. I Herman Lindqvist idealvärld står svensken och viftar med svenska flaggar, tycker att allt svenskt är bäst i världen och dessutom bugar vi oss mot Kungliga slottet tre gånger varje dag. Jag för min del tycker att vi börjar med att säga DU till Knugen och även i övrigt börjar behandla familjen som normala människor och slutar svansa runt som kompletta fånar.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: dagens ord blir Klydderöv. En person som krånglar och har sig, en krångelpelle är en riktig Klydderöv.

Ungefär 300 miljoner människor runt om i världen är registrerade användare av Facebook. Enligt en undersökning gjord av Psykologiska institutet vid universitetet i Zürich så var de som inte använde Facebook generellt mer samvetsgranna, hade en bättre psykisk hälsa och var mer nöjda med livet än Facebook-brukare. Och jag som funderat på att registrera mig trots allt. Men jag tror jag fortsätter att känna mig nöjd med livet.

Inga kommentarer: