torsdag 19 november 2009

Klyftorna ökar - inte bara pga plastikkirurgi

Vi lever i olika världar. Klyftorna i samhället ökar, och mycket av detta beror på direkta politiska beslut. Avskaffad förmögenhetsskatt - gissa vilka det gynnat? Förändringarna av fastighetsskatten - gissa vilka det gynnat? Avdrag för hushållsnära tjänster - gissa vilka det gynnat? Jobbskatteavdrag - gissa vilka som missgynnas? Försämrade regler i A-kassan - gissa vilka det missgynnat? Försämrad sjukförsäkring - gissa vilka det missgynnat? Exemplen är ännu fler, men alla har som effekt att klyftorna i samhället ökar.

En snabb genombläddring av Aftonbladet i dag gav två exempel på att vi lever i olika världar. Advokaten Per Liljekvist har nu friats i Högsta domstolen. Efter att i domstolen försvarat direktören för bolaget Vin-Trädgårdh AB i en annan muthärva fick han några dagar efter rättegången en vinkyl värd 24.00 levererad hem. Företaget Vin-Trädgårdh AB hade bokfört kostnaden (det var dom som skänkte den) som "Advokat- och rättegångskostnader". Och nu har alltså Högsta Domstolen fastslagit att gåvor för 24.000 är helt normala gåvor som vänner skänker varandra. Och det är klart, jag brukar få sådana gåvor av mina kompisar! För vissa är 24.000 en "piss i Atlanten", för andra vad dom ska leva på i tre månader. Och är man advokat har man liksom lite fler rättigheter än andra vanliga dödliga.

Republik - det självklara valet
Ett annat exempel är debatten om Victorias nya handväska, 100.000 kronor så där ungefär. Hon är inte ensam om att tydligen gilla att bräcka med att köpa saker som kostar mer än dom är värda. Den stora skillnaden är att hon gör det för mina skattepengar och har sedan mage att en annan dag ställa upp på välgörenhetsgalor och uppmana oss andra att skänka pengar. Naturligtvis är detta bara ett exempel på att vi lever i olika värdar. 100.000 hit eller dit, det är väl inga större summor. Väskan är ju så tjusig (och namnet på den så bra). Varför ska jag inte kunna unna mig det, jag har ju råd?

Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) är överlycklig. Antalet VAB-dagar (Tillfällig Föräldrapenning - Vård av sjukt barn) har minskat med 6% sista året. Och detta måste naturligtvis bero på byråkratin med intyg från dagis/skola. Att antalet dagar varierar ganska stort från år till år har inte Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) förstått. Förra året införde ju den moderata socialförsäkringsministern de s.k. Husmark-intygen sedan debatten varit som intensivast om fusk med VAB-dagarna. Debatten byggde på larmrapporter som i sin tur byggde på statistik som socialförsäkringsministern läste med sämre förmåga än vad F-n läser Bibeln med. Den mest uppenbara effekten av Husmark-intygen är att föräldrarna tvingades vänta ännu längre på att få sina pengar utbetalda. Minskningen av antalet VAB-dagar beror nog mer på ökad arbetslöshet (arbetslösa tar ut färre dagar än de som jobbar) och andra faktorer som lindrigare flunsaepedemier (det går väl upp nu igen) och annat än vad det beror på minskat fusk. Året innan var tydligen minskningen ännu större... Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) slutsats har inte heller stöd från Försäkringskassan. Men hon är väl i förtvivlat behov av positiva nyheter.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord kan man elda med, Bränne. Det är något man kan elda med, t.ex. ved, och kommer uppenbarligen från att bränna upp.

För övrigt läser jag i Veckans Affärer att IKEA:s högsta bossar får generösa bonusar - utbetalda till bankkonton på Brittiska Jungfruöarna. Själv sitter ju Ingvar själv i Schweiz av skatteskäl. IKEA av i dag är inte SÅ helyllesvenskt som man ibland vill framställa sig som. Säger jag som delvis härstammar från Älmhult precis som Ingvar Kamprad och som liden påg gick och shoppade på IKEA i Älmhult när det inte fanns något annat IKEA.

Inga kommentarer: