fredag 6 november 2009

Död, här och där

På militärbasen Fort Hood i Texas (som är USA:s största) har en man skjutit ihjäl minst 13 personer. Mannen som öppnade eld var psykolog och behandlade soldater som återvänt från kriget i Irak och Afghanistan och som led av krigspsykoser. Nu riskerade han att själv skickas till Irak, och hade vägrats att få lämna armén. De 13 döda är dagens största nyhet. I Afghanistan har 90 personer dödats i en militär offensiv. I Florida har en person skjutits ihjäl i ett skottdrama. I Sverige har nu sammanlagt tre personers död kunnat kopplas till svininfluensan. Hur många som dött i Afrika och Asien pga svält framgår tyvärr inte av nyhetsförmedlingen.

Medan Sveriges Radio ökat antalet lyssnare med 5% har den kommersiella radion tappat 3%. P1 har ökat 15% och har nu över 1 miljon lyssnare. Där ser man, kvalitet lönar sig kanske trots allt i längden.

Irlands flagga
Irlands Högsta Domstol har fastslagit att det inte är könsdiskriminerande av Portmarnock Golf Club att bara acceptera manliga medlemmar. Det var redan 2002 som klubben stämdes för att vägra kvinnor medlemskap, och nu 7 år senare har alltså Högsta Domstolen fastslagit att klubbens agerande inte är diskriminerande. Det framgår dock inte vad det är! Kan det handla om att dom bara har råd med en bastu? Den svenska golfstjärnan Linda Wessberg kommenterar det med: - "De är så traditionella där, men de har alltid haft det så i England..." Vad har England med Irland att göra? England är en del av Storbritannien, Irland är något helt annat!

Skanneloppet 2009: Min starttid i Skanneloppet är 10.36 i morgon. Så jag är tacksam för alla som håller tummarna för startnummer 364 från klockan 10.36 och 40 minuter framåt. Se'n kan ni släppa taget om tummen och fortsätta med vad ni höll på med.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: För att nedanstående historia ska blir riktigt rolig måste man ju förstå orden. Dagens ord får alltså bli Koddar, ett ord som syftar på testiklarna eller pungkulorna. Nu kanske nedanstående historia blir lättare att förstå.

De flesta tidningar, i varje fall här nere, berättar om att Jörgen Jönsson från Sjöbo har vunnit tidningen Readers Digest världsomspännande tävling om roligaste historien. Mer än 16.000 läsare från mer än 50 länder har röstat, och vann gjorde alltså historien om Skåningen, Stockholmaren och "Koddasparken".

skånes - Sverige pärla
"En stockholmare, som precis fått sin jaktlicens, var i Skåne för att jaga and och hade blivit tilldelad ett jaktområde bredvid en gård mitt ute på slätten. Utanför gården stod en bonde och tittade intresserat på. Plötsligt kom några änder flygande och stockholmaren lyckades träffa en av dem.
Nu hände det sig så att den landade på bondens mark, precis utanför jaktområdet. Stockholmaren rusade snabbt dit för att plocka upp anden, men bonden var redan där och sa:
- Anden landade på min mark och då är den min.
Stockholmaren började argumentera, men bonden stod på sig och sa:
- Kan vi inte komma överens får vi göra upp med en koddaspark.
Stockholmaren frågade vad det var för något.
- Det går till så att vi ställer oss mittemot varandra. Sedan sparkar jag dig allt vad jag kan i skrevet, och sedan gör du likadant på mig. Den som skriker minst får fågeln, svarade bonden.
Stockholmaren var tveksam, men vill gärna ha anden, så han gick med på förslaget. Skåningen rättade till trätofflorna och drog sedan till det värsta han kunde. Stockholmaren sjönk ihop men sa inte ett ord. Efter ett par minuter hade han rest sig och ställt sig beredd. Då sa bonden:
- Jag har tänkt på saken. Du kan ta anden.

Inga kommentarer: