tisdag 3 november 2009

Ett gratistips till socialförsäkringsministern (m)

Försäkringskassans service har blivit sämre
Försäkringskassan har fått bakläxa i Stockholms Tingsrätt sedan denna fastslagit att det var olaga könsdiskriminering när några kvinnor inte fick sjukpenning i samband med deras graviditet. Och i det här fallet är jag inte helt säker på att jag tycker att det är en korrekt dom. Helt enkelt eftersom jag inte vet vilka besvär dessa kvinnor hade. Försäkringskassans ståndpunkt är att graviditet inte är en sjukdom. Och detta håller jag helt med om. För den som har en normal graviditet finns det speciella förmåner som inrättats för just detta. Den som har ett extra tungt eller för fostret farligt arbete har rätt till Havandeskapspenning. Är det en normal graviditet men om man inte har rätt till Havandeskapspenning så har man rätt till att ta ut Föräldrapenning 60 dagar före förlossningen. Dessa dagar har införts just för de som gör bedömningen att det är för jobbigt att jobba. Däremot om man har drabbats av svåra komplikationer i samband med graviditeten har man rätt till Sjukpenning. Men med den lagstiftning som gäller i dag så är detta vad som gäller. Och jag vet inte om de kvinnor som nu fick rätt hade så pass allvarliga komplikationer att det är könsdiskriminering att säga nej till Sjukpenning.

Helt klart är att lagstiftningen egentligen inte är bra. Vissa blivande mammor är "lyckligt lottade" och behöver inte utnyttja sina Föräldrapenningdagar före förlossningen. Kanske pga en förstående arbetsgivare som kan anpassa arbetet. Eller för att dom har rätt till Havandeskapspenning eller får Sjukpenning. Andra kan inte detta och får därför färre dagar efter förlossningen med Föräldrapenning än andra har. Den lösning jag länge förespråkat är att inte räkna av den Föräldrapenning som tas ut före förlossningen. Den som vill har rätt att börja 60 dagar före förlossningen. På så sätt skulle man nästan kunna avskaffa Havandeskapspenningen och svåra bedömningar av rätten till Sjukpenning. Den kostnad i form av mer Föräldrapenning som skulle bli en effekt skulle i viss mån kompenseras i form av mindre byråkrati vid beviljande av Havandeskapspenning eller Sjukpenning. Havandeskapspenningen skulle bara behöva vara kvar för den lilla grupp som har arbeten där dom kan bli avstängda i samband med graviditet. Blyarbete och Dykare är sådana jobb som gäller i dag. Jag skänker förslaget helt gratis till Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m). Även Försäkringskassan själva är inne på en Graviditetsförsäkring de sista månaderna innan förlossningen. Men jag räknar inte med att hon är intresserad av min idé - tyvärr! Han var visst inte tänd på Försäkringskassans förslag heller.

Infrastruktur Åsa Torstensson (c) tycker att till 2020 ska 90% av svenska folket ha tillgång till bredband med en hastighet av 100 Mbit/sek. Och det är väl snällt. Men jag tycker Åsa Torstensson först och främst ska inrikta sig på att se till så att 100% av svenska folket har tillgång till någon form av bredband istället. I dag är det en hel del som bara kan få uppringt smalband.

I Helsingborg har en tioårig pojke blivit svårt biten av en rottweiler. Han och en kamrat var ute och lekte med hunden som tillhörde den ena familjen när hunden plötsligt gick till attack. Det är farligare med vissa hundar än med släktingen vargen.

För övrigt ser jag att de svenska hushållen har bostadslån på sammanlagt 1,5 biljoner kronor, det är tusen miljarder eller 1.500.000.000.000 kronor. Detta är en fördubbling sedan 2004. Det är inte alla som har ont om pengar.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli Nätt. Ett ord som betyder varsamt, försiktigt. T.ex. i meningen: "Ta de nätt", ta det försiktigt.

Den s.k. energidrycken Red Bull har väl inte direkt gjort sig känd för ansvarsfull reklam. Att organisera och filma olagligheter och sedan låta skattebetalarna städa upp är en av metoderna. Från Storbritannien berättas att när Red Bull förlorade kontraktet med pubkedjan JD Wetherspoon (ca 100 brittiska pubar) till konkurrenten Monster så anställde man ett antal unga kvinnor för att gå in på pubarna med Red Bull burkar i handen för att provocera fram ett missnöje. Dom fick dock inte erkänna att dom var utsända från Red Bull. Enligt en jurist var tilltaget ett brott mot konsumentlagen, enligt Red Bull ett misstag...

Inga kommentarer: