måndag 9 november 2009

Fler europeiska diktaturer som fallit

Portugals flagga
I går berättade jag med anledning av Berlinmurens fall om mitt besök hos min brevvän Heidi i det forna DDR. Samma sommar (1974) som jag besökte Heidi i DDR gjorde jag en andra tågresa i Europa för att hälsa på en annan av mina brevvänner. Det var tur att pappa jobbade vid järnvägen vilket gjorde det möjligt att köpa billiga tågbiljetter. Veckan efter att jag kommit hem från DDR gjorde jag nästa resa till Ilda, som bodde i Cacém i Portugal och som jag hade gjort en överenskommelse med om ett besök. Tågresan ner gjordes via Paris och Madrid. Jag är mycket tacksam för den jämnåriga svenska som jag träffade på tåget och som under några komprimerade timmar i Paris visade mig det viktigaste. Vi kom dit på morgonen och hon skulle resa vidare sent på eftermiddagen medan jag skulle resa först på kvällen. Jag hade sedan en dag att titta på Madrid också innan jag åkte vidare till Lissabon, men utan guide gav detta inte alls lika mycket. Detta var bara några månader efter att den fascistiska diktaturen i Portugal hade fallit i den s.k. nejlikerevolutionen. Det är alltså i år 35 år sedan diktaturen i Portugal föll och landet blev en demokrati. Hela landet var tapetserat i röda nejlikor under mitt besök. Cacém ligger en liten bit utanför Lissabon och jag tillbringade dagarna med att utforska Lissabon (och även ett besök i Estoril). Den gamla staden i Lissabon på sluttningen upp till slottet var härlig att spatsera i. Detta gjorde jag medan Ilda jobbade på dagen. Hon bodde hemma hos sin mamma. Om jag förstod det hela rätt hade hennes pappa stannat i Angola efter att ha varit soldat i den portugisiska kolonialarmén i landet. Man hade också en ung kvinna inneboende, som om jag förstod det hela rätt, var änka sedan hennes man dödats i kolonialstriderna i Angola. Men jag hade dåliga möjligheter att prata med henne eftersom hon bara kunde portugisiska - och det kunde inte jag. Fascistdiktaturen i Spanien hade vid detta tillfället ännu inte fallit, och jag minns hur alla skrattade rått när det på TV:n berättades att den spanske diktatorn Franco hade insjuknat. Efter en underbar vecka i Portugal åkte jag hem och en vecka senare kom Ilda och en arbetskamrat till henne till Sverige. Dom jobbade båda vid den portugisiska järnvägen och kunde också åka tåg billigt. Vi tillbringade bland annat några dagar i Stockholm innan dom reste vidare runt i Europa lite innan dom återvände hem.

Det är nu blivit klart vilka företag som ska få köpa upp de Apotek som i Högerns privatiseringsiver ska säljas ut. Det är fyra olika intressenter som får dela på de Apotek som ska säljas. Här i Åstorp går vi alltså nu från ett monopol till ett annat monopol. Det finns bara ett apotek, det finns inte marknad för fler apotek. Men nu är det inte av folket ägda Apoteket AB som har monopol utan istället något privat företag som betalade mest för monopolet. Jag har inte lyckats ta reda på vilka som "vann" Åstorp. Men, dom får väl höja priserna för att få tillbaka vad dom investerat. Det blev tydligen dyrare än beräknat.

För övrigt har jag under några dagar specialstuderat reklamen från de olika telefon/internet bolagen. Jag vet inte om det är Tele2 eller ComHem som leder ligan över mest irriterande reklam. Jag för min del ha insett att jag gjort rätt val som valt en seriös operatör, Telia.

Och ännu mer för övrigt, så är det tydligen dags att placera nya PPM-pengar. Jag har från början gjort ett aktivt val - att inte välja. Mina pengar ligger alltså i Premiesparfonden. En fond som över tiden gått bättre än genomsnittet av fonder. Och till detta mycket låga avgifter. Jag gjorde alltså ett bra val när jag valde att inte välja. Jag får en klart bättre pension är snittet av alla er som valt att leka slipsnisse.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli ett uttryck Tya daj. Används med fördel om någon blir hialös. säg då till honom att tya daj nu. Helt enkelt en vädjan om att lugna ner sig.

Tyvärr lyckades Djurgården med minimal marginal vinna kvalen mot Assyriska i fotbollen. Men, i sedvanlig ordning kunde inte Djurgårdsslöddret uppföra sig. Precis som de andra lagen från Fjollträsk har man en svans av idioter bland supportrarna. Djurgårdsligisterna stormade inte bara planen utan flera spelare från Assyriska fick ta emot slag och en fick föras till sjukhus. Med tanke på att detta inte var en engångsföreteelse och att det var hemmamatch för Djurgården så att det var dom som hade ansvar för säkerheten anser jag det var självklart att det bara finns en rimlig konsekvens. Djurgården döms att förlora matchen, döms att betala ordentliga böter samt att spela ett antal hemmamatcher utan publik under nästa säsong. Dessutom ska självklart de supportrar som misskötte sig stängas av och dömas för den kriminalitet dom gjort sig skyldiga till. Om slutresultatet inte blir detta är det en skandal!

Inga kommentarer: