fredag 3 juli 2009

Sveriges ledande kverulanter

Jag hörde vår moderata finansminister huta åt det svenska kverulantnäringslivet när det gällde den svenska anställningstryggheten. Starka gruppen inom näringslivet, påhejade av ett stort antal företrädare för Anders Borgs allianskollegor, gnäller ju regelbundet på den svenska anställningstryggheten. Som skulle vara som en stor bromskloss för hela utvecklingen av företagandet i Sverige. Den är ju så fruktansvärt konserverande. Företagen vågar inte anställa eftersom dom inte kan bli av med personal som inte behövs osv. Enligt Anders Borg (och det har påpekats från fackligt håll och från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet också) så är det tvärtom. Den svenska anställningstryggheten är bland den mest flexibla i Europa. Visst finns det regler som gör att en arbetsgivare inte kan sparka folk till höger och vänster som det passar. Men, om det finns skäl för avskedande eller personalminskningar så är det mycket flexibelt och billigt att göra detta i Sverige jämfört med många andra länder. Sluta nu och gnäll!

Jag hörde förresten en intervju med gamle Volvochefen Pehr G Gyllenhammar. Han jobbar visst just nu bland andra slipsnissar för investmentbanken Rothschild, bland annat som rådgivare åt den kinesiska bilfabrikanten Geely - som av en tillfällighet är en av spekulanterna på Volvo.... (Volvo betyder ju jag rullar, vad heter jag rullar inte, det är kanske dags för ett namnbyte?). Men det jag reagerade på var hans synpunkter på de svenska bankernas agerande i Baltikum. Dom "förstod inte vad dom gjorde" säger han. Och han använder uttryck som "nykolonialiseringsmakt" och "vi kastade oss över de här tre små länderna". Det gjorde honom redan då misstänksam, och han är inte alls förvånad över att det slutade i tårar. Det är alltid lika roligt att höra de kritiska rösterna så här i efterhand, dom hördes inte när det rullade på!

Sedan är det dags för dagens statistik, statistiknörd som jag är. Svenskarnas skulder hos Kronofogden slår nya rekord för varje månad. Och en intressant siffra är att den grupp där skulderna stiger mest är bland de med högsta inkomsterna. Medan antalet personer med inkomster över 400.000 kronor ökat med 27,3% sista året så har det "bara" ökat med 7,6% i mer normala inkomstlägen som 250.000 - 300.000. Låginkomsttagare i intervallet 150.000 - 200.000 har till och med minskat med 6,2%. För ännu lägre inkomster har det dock ökat. De fina gubbarna har helt enkelt förköpt sig medan de med lägre inkomster redan tidigare varit tvingade att rätta mun efter kappsäck.

Och på tal om höga inkomster så såg jag i Aftonbladet om de högst betalda idrottsdivorna. David Beckham ligger i topp bland de bortskämda utanför USA med 351 miljoner i årsinkomst medan vår egen Zlatan ligger på 20:e plats med 151 miljoner. Ovanför i listan finns fotbollsspelare, motorsportare, boxare, basketspelare, tennisspelare, golfspelare och basebollspelare. USA-listan toppas av Tiger Woods med 773 miljoner följt av någon ytterligare golfspelare men främst basketspelare. Det är amerikanska Sports Illustrated som gjort listan, därav uppdelningen på USA-marknaden och den mer ociviliserade världen utanför världens centrum. Nu väntar jag bara på listan över de mest generösa miljonärerna som skänker mångmiljonbelopp till olika välgörande ändamål istället för att köpa ny sportbil varje halvår, bygga nya lyxvillor på 20 rum eller festa runt på innekrogarna.

Jag hörde förresten i nyheterna att det blivit lite rabalder kring ett beslut i Göteborg om att förbjuda gatumusiker. Detta sedan personalen inne i affärerna klagat på "oljudet". Jag tyckte spontant att det var höjden av dumheter att förbjuda gatumusiken. Men i dag var jag på väg att ändra uppfattning. När jag skulle gå hem på lunch höll någon religiös grupp på med att sjunga psalmer på torget här i Åstorp så det ekade mot husväggarna. Helt plötsligt fick jag en enorm förståelse förklagande butikspersonal!

Inga kommentarer: