fredag 10 juli 2009

Privatisera för principens skull - del 1

Radion har i dag berättat om att det bolag som först nappade på Infrastrukturminister Åsa Torstenssons (c) infall att öka konkurrensen på järnvägsspåren, Veolia, inte är så pigga på att ha handikappade som resenärer. De tåg man nu kör med mellan Malmö och Stockholm är helt enkelt inte anpassade för handikappade. Och det är egentligen inte så underligt. Vagnarna är helt enkelt sådana som SJ gjort sig av med eftersom dom var för gamla, omoderna och inte handikappanpassade. Veolia har målat om dom och kan sedan köra billigare. Medan SJ tar det ansvar som lager kräver, dvs att 2010 ska offentliga miljöer (t.ex. tåg) vara anpassade för handikappade. Köper man nytt måste det vara anpassat, men köper man gammalt begagnat som skrotats för att det inte var handikappvänligt så är det OK att köra igång med det. Allt för den heliga blå principen att privatiserat är bättre. Och skulle det vara så att privatiserat inte är bättre så gäller den blå principen att privatiserat ändå är bättre.

Carolina Gynning är på väg att följa Marco Birros exempel och lägga ner sin blogg. Det är helt enkelt allt för mycket fula påhopp och grova smädelser i kommentarerna. Och detta är ett problem. I kraft av att man är anonym och till detta snabbheten i skrivandet gör att väldigt många skriver kommentarer som inte borde ha skrivits. I varje fall på ett sätt som dom inte borde ha skrivits. Jag har ingenting till övers för Carolina Gynning. Hon har bara tre kvalifikationer för de TV-jobb hon gör för att ta ett exempel. Det ena är en blond kalufs och det andra två framträdande delar på framsidan. Det är möjligt att hon har fler, men jag har inte upptäckt dessa. Väljer man att vara en offentlig person får man dessutom vara beredd på kritik. Och till detta kan vi lägga att om man får olämpliga kommentarer på bloggen så finns det en funktion för att förhandsgranska kommentarerna innan dom publiceras. Men, trots detta gör det mig beklämd när jag ibland läser vad folk vräker ur sig i kommentarer på bloggar. Och det gäller både politiska bloggar och andra. Det finns skäl att börja tänka efter innan man klickar på sändknappen.

Den vackra skånska flaggan
Jag läser förresten att Unesco har fastslagit att det skånska språket är utrotningshotat. Enligt Unesco talas skånska även i Halland, Blekinge och på danska Bornholm. Fast jag tror inte att jag riktigt håller med, så sann skånsk patriot som jag trots detta är. Däremot tror jag tyvärr att alla våra dialekter är mer eller mindre hotade. Och detta är, tycker jag, ett problem. Den s.k. Rikssvenskan (som tyvärr har en allt för stor likhet med tungamålet i Fjollträsk) tar över. Dessa 08:or som inte kan säga skillnad på en räv och en rev. För övrigt har skånska talats även i Fjollträsks omgivning. I min ungdom kommer jag ihåg ett besök i Vaxholm då jag frågade två äldre damer om vägen, och fick till svar: - "De ved ja ente, faur ja kommer frau Tickomatorp"!

Slutligen ser jag att när nu de amerikanska styrkorna börjar dra sig tillbaka i Irak så visar det sig att en amerikansk militärbas som placerats i direkt anslutning till den antika, nästan 4000 år gamla, staden Babylon skadat de historiska byggnaderna allvarligt.

Förresten tror jag att jag bara hört eller läst fem gånger i dag att Fredrik Reinfeldt för tillfället är EU:s ordförande. Börjar media tröttna på att påpeka detta i varje mening? Det är nog dags för hr Schlingmann att göra en utryckning.

Därmed är det slut för i dag. Tack för i dag. Nästa vecka blir min sista arbetsvecka på en tid. Sedan ska jag testa hur pass bra Högeralliansregeringens arbetslinje fungerar. Med de löften som gavs i valrörelsen så räknar jag med att min arbetslöshetsperiod blir mycket kort. Det ska bli spännande att testa på, det är första gången på 35 år som jag är arbetslös.

2 kommentarer:

Dennis sa...

Vettiga åsikter du verkar ha sven. Vad är det för jobb du får lämna?

Mvh Dennis

Sven Tycker sa...

Jag har haft en vikariat som socialsekreterare (försörjningsstöd).

Kul att du gillar vad som tycks.