torsdag 2 juli 2009

Om att ljuga med statstik - kvällstidningsversionen

I går när jag läste Kvällspesten så skröt dom med att Expressen/KvP/GT nu hade kapat så mycket på avståndet till Aftonbladet att dom under helger hade fler läsare än Aftonbladet. Och man styrkte detta med siffror och staplar från Sifo. I dag berättar Aftonbladet att dom är störst i alla mätningar och att avståndet till Expressen ökar. (Det kan påpekas för läsare utanför civilisationens hemvist i Skåne att Kvällsposten är den Skånska versionen av Expressen). Och man styrker sina påståenden med samma fina staplar och diagram som Expressen gjorde. Hur kan man då komma fram till så olika resultat och påståenden? Jo, det är det som är det fina med statistik och opinionsundersökningar. Dom berättar aldrig hela sanningen utan bara en del av sanningen. Och den som vill bevisa sin egen tes kan alltid hitta något som bevisar denna och kan därefter hoppa över resten.

Ett annat sätt att ljuga med statistik är att förvanska staplarna. Man börjar helt enkelt inte på 0 och får det på så sätt att se ut som om skillnaderna är större än vad dom är i verkligheten. Statistik är bara ett mer trovärdigt sätt att ljuga!

Jag brukar mycket ofta få jobba hårt med att försvara politiker mot fördomar. Många har en överdriven syn på att politiker i allmänhet tjänar stora summor pengar. I verkligheten är det inte alls på det viset. De flesta politiker är fritidspolitiker i kommunerna. Om man börjar jobba politiskt för att tjäna pengar är man ganska korkad. De arvoden som betalas ut är inte några lyxsummor. Och det mesta arbetet får man inget alls betalt för. Men inte ens de flesta heltidspolitiker som vi har är särskillt väl avlönade. Visst kan de summor som t.ex. riksdagsledamöter eller regeringsledamöter får för de flesta kännas som höga löner. Men det är inte ett 40 tim/vecka arbete. Och skulle man räkna om lönerna och ta hänsyn till övertid, OB osv så blir timlönen inte orealistisk. Men därmed inte sagt att lönerna får bli för höga. Det är mycket viktigt att de politiker som ska företräda oss inte allt för mycket hamnar i en helt annan värld och inte längre får förståelse för hur en normal svensk lever. Det är av största vikt att arvoden och löner hamnar på nivåer som kan accepteras av de som dessa män och kvinnor ska företräda. Men tyvärr är inkomstskillnaderna så stora i samhället. Det är ju tyvärr istället så att våra högst betalda politiker är lågt betalda om man jämför med chefslöner i t.ex. det privata näringslivet. Regeringsledamöter som kommer från den gruppen får gå ner ordentligt i lön. Men, det finns exempel där löner och ersättningar passerat anständighetes gräns. De ersättningar som våra EU-parlamentariker ska få är klart över gränsen. Det finns en del kommunalråd i vårt land som har orimliga löner. Att högsta chefen i t.ex. Stockholm, Göteborg eller Malmö har bra betalt är nog något vi får acceptera. Men när högsta chefen i ett antal mindre moderatstyrda kommuner (t.ex. Vellinge) tjänar ännu mer har också gränsen passerats. Fast DÄR finns det nog ingen större opposition. Hans lön är ju inte orimlig jämfört med innevånarnas egna inkomster i dessa höginkomsttagarghetton.

Och från Almedalen rapporteras egentligen inget nytt. Men jag hörde att Riksbanken hade sänkt räntan ännu mer. Snart ska du se att då får betala för att sätta in pengar på banken. Jo, jag vet. Man får betala för att rent fysiskt lämna kontanta pengar till banken. Kanske man till och med kan få betalt får att ta ett lån?

För övrigt orkar jag inte mer. Ej heller i dag blev det tydligen något regn. Bara gassande sol och på tok för hög värme. SKRUVA NER!

Inga kommentarer: