torsdag 9 juli 2009

Rasismen frodas

Tyskland och Egypten har fått en liten diplomatisk fnurra på tråden. Detta sedan en egyptisk kvinna, Marwa el-Sherbini, mördats mitt inne i en rättssal i Dresden av en tysk rasist. Mannen hade ursprungligen stoppat kvinnan från att med sin 3-årige son komma in på en lekplats med motiveringen att hon var terrorist (eftersom hon bar huvudduk). Kvinnan polisanmälde mannen och han dömdes till 750 euro i böter för att ha smädat henne. Mannen överklagade domen, och när rättegången skulle hållas och kvinnan skulle vittna rusade mannen fram och mördade henne med 18 knivhugg mitt framför polis, hennes familj och åskådare. När hennes man rusade fram för att skydda sin fru sköts han i benet av polisen och vårdas fortfarande på sjukhus för svåra skador. Händelsen har fått mycket lite publicitet i Tyskland (och resten av Västeuropa), men mycket publicitet i kvinnans hemland Egypten i synnerhet, men även i hela Mellanöstern i allmänhet. Från islamskt håll undrar man varför mordet fått så lite uppmärksamhet i Tyskland. Mycket mindre än mordet för några år sedan på den holländske filmregissören Theo van Gogh t.ex..

Förslaget från Global Gaming Factory att köpa Pirate Bay och göra denna till en laglig tjänst har inte tagits emot positivt någonstans egentligen. Snyltarna som inte vill betala för sig är upprörda över att den nya tjänsten ska bli laglig och artisterna ska få betalt för sitt arbete. Dom kan inte förstå varför man ska kunna tjäna pengar på sitt skapande. Dom är också upprörda över att ägarna beslutat sig för att plocka till sig en massa miljoner genom att sälja för mångmiljonbelopp. Och de ekonomiska slipsnissarna verkar inte heller vara positiva. Börskursen på den presumtiva köparen har rasat till hälften. Dom inser väl att det går inte att göra något lagligt när snyltarna vant sig vid att få allt gratis.

Jag såg förresten att Pirate Bays finansiär, mångmiljonären Carl Lundström (ökänd för sina högerextrema åsikter) har överklagat en dom i Skatteverket som upptaxerat hans förmögenhet med 19 miljoner kronor. Skälet är "stulen bevisning". Men, det är väl det som hela Pirate Bay handlar om, att information ska vara fri att stjäla?

Strålsäkerhetsmyndigheten är mycket kritisk till säkerheten på Ringhals kärnkraftverk. Och man kräver nu en "särskild redovisning" om hur Vattenfall sköter sitt säkerhetsarbete. Vattenfall är största ägare och har nyligen fått stark kritik i Tyskland för säkerhetsarbetet vid ett tyskt kärnkraftverk. Men direktörerna på Vattenfall och personalen på kärnkraftverken har väl så totalt gått på propagandan om att kärnkraften är en säker energikälla så dom tycker inte det är så noga. Avveckla kärnkraften innan det händer något allvarligt!

Försäkringskassans service har blivit sämre
Jag ser förresten av Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender i Expressen / Kvällspesten skrivit en debattartikel där hon hävdar att "Försäkringskassan fungerar bättre nu". Men, då gör hon en jämförelse med hur det var när det var som allra sämst. Inte med hur det var innan myndigheten kraschade i en övertro på centralisering, avpersonifiering, datorisering och statistikifiering. Med erfarenhet från att först ha jobbat på ett litet Försäkringskassekontor där vi hade ett mycket gott samarbete med andra lokala myndigheter och kommun och sedan sitta på kommunen och försöka samarbeta med Försäkringskassan så kan jag berätta att Försäkringskassan inte står högt i kurs längre. Och det gäller också när man nu i mitt nuvarande jobb träffar samma personer som jag tidigare träffat på Försäkringskassan. Förtroendet för myndigheten ligger inte långt över Noll. Jag tror att Adriana Lender skulle träffa några av dessa som drabbats av centraliseringsivern.

Slutligen noterar jag att det nu bara är 6 arbetsdagar kvar innan jag får testa på att vara arbetslös. Och i dag läser jag om hur lång väntetid det är på att få utbetalt sin ersättning från A-kassan. Jag får kanske om några månader vända mig till mina gamla arbetskamrater på Medborgarförvaltningen och be om hjälp för att inte svälta ihjäl.

Inga kommentarer: