måndag 27 juli 2009

Öka orättvisorna - tycker en del

I Svenska Dagbladet i dag går man på ledarsidan till storms för rätten till orättvisor. Under rubriken Vägen till stekdom går man till attack mot de som kritiserar inkomstklyftor. Ledaren är egentligen (obetald) reklam för boken "Thinking clearly about economic inequality" från den amerikanska högertankesmedjan Cato institutet. I korthet går det tydligen ut på att det inte är något fel med inkomstklyftor. Dom som ligger högt har förtjänat det (eller ärvt det och då finns det inget att göra) och de som ligger lågt får väl skylla sig själva. Dom får väl göra som de som lyckats istället för att bara gnälla. Någon tanke att de resurser som bortskämda brats och fartblinda slipsnissar förbrukar på krogen, på lyx och på ett överdrivet leverne kunde, om dom hamnat på annat håll, använts för att rädda livet på folk eller kanske ge sjuka och handikappade en mer dräglig tillvaro.

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Sedan går den svenska högertankesmedjan Timbro till storms mot EU på Dagens Nyheters DN Debatt. Under rubriken Skattemedel för miljarder går till EU:s propaganda kritiserar man alla pengar som EU använder för att informera (och försöka sälja hela EU-tanken). I stort håller jag med Timbro (kors i taket). Hela EU-tanken är ett stort slöseri med våra skattepengar som ofta kunde använts på bättre sätt. Men kanske är inte EU:s propagandaslöseri den största frågan. Allra värsta slöseriet är alla de många miljarder som slängs efter bönder för att dom ska bruka jorden, lägga den i träda, producera mjölk, sluta producera mjölk osv osv. Senast såg jag att man skulle stödköpa ännu mer mjölk och ost för att hålla priset uppe. På alla andra områden är det marknaden som ska råda (i allt för stor utsträckning), förutom inom jordbruket. Där ska inga marknadskrafter råda. För fick dom göra det skulle man få ett par lass gödsel tippade på trapporna i Bryssel och Paris. Men att använda en massa pengar till propaganda för sina egna idéer ska väl Timbro hålla tyst om! Det hela verkar delvis mest vara ett sätt att kritisera Margot Wallström.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli Himmave som ungefär betyder "där hemma". Kanske säger man på svenska hemmavid. Och himmave är något skåningen helst vill vara. Varför åka utomlands när det är så bra i Skåne. Det finns dom som väljer att turista i Lappland, men oftast vänder dom när dom passerat Smålandsgränsen eftersom det börjar bli så ödsligt redan där i nedre Norrland.

Joggingrapport: I går på kvällen blev det äntligen dags för en joggingrunda igen. Det har i sedvanlig ordning blivit ett långt uppehåll. Det känns som om uppehållen är längre än träningsperioderna? Jag gjorde faktiskt ett försök förra helgen, men fick ont i knät efter 100 meter och beslutade mig efter mindre än 1 km att gå hem igen. Men i dag invigde jag mina nyinköpta dojjor (REA!), och dom kändes hyfsade. Löpandet kändes också riktigt bra, och det kändes att det gick ganska fort. Tiden 29.50 på sexkilometersrundan var ännu snabbare än jag trodde, Det är väl så att jag håller flåset uppe genom alla långa promenader som jag tar varje dag. Jag gör inga löften, men nu jädrans anåda så måste det bli fart på träningen. Som vanligt är målsättningen två rundor i veckan, INTE en runda var tredje vecka.

Inga kommentarer: