måndag 6 juli 2009

Min ehmkommun (Åstorp) kommer sist i statistiken

Statistik är som jag berättat ett antal gånger på senare tid ett intressant ämne. För några dagar sedan berättade SCB att det fanns 221.800 öar i Sverige. Nu har lokala Helsingborgs Dagblad fingranskat östatistiken lokalt, och vi kan då se att Åstorp kommer allra sist i hela Nordvästra SKåne när det gäller antalet öar. Det ska bara finnas 4 öar i Åstorp. Närmast kommer Bjuv med 12, Svalöv med 32. Flest i öar i området ska Klippan ha med 163 öar. Helsingborg ska ha 39 stycken. Det ska påpekas att Åstorp, Bjuv, Svalöv och Klippan alla är inlandskommuner utan någon kust! Nu visar det sig att en ö är ett landområde som är helt omgivet av vatten. dvs en liten uppstickande sandrevel i en å är att beteckna som en ö. Men jag kan hur jag än funderar inte komma på vilka fyra öar som ska kunna hittas i Åstorp. Det finns inom kommunen ingen sjö. De vattendrag (bäckar) som flyter genom kommunen är så små att det finns inte plats för någon ö i dessa. Min hustru hade en teori att det kunde finnas någon liten ö i Tegelbruksdammen i Hyllinge. Själv undrar jag om det kan vara så att den stora sten som står mitt i fontänen på Gamla torg kan vara en "ö". Och var i helsefyr finns det 163 öar i Klippan? Helsingborg skulle förresten ha en bebodd ö också. Och tidningsartikeln kom fram till att det nog var ett bebott slott med vallgrav runt om.

Militärkuppen i Honduras då militären på uppdrag av en liten grupp företagare och delar av den katolska kyrkan avsatte den valda presidenten Manuel Zelaya har blivit en positiv vändpunkt för Latinamerika. För första gången i historien när högern gjort militärkupp och avsatt en folkvald president till vänster har både USA och en enad Latinamerikansk värld tagit avstånd från kuppen. Historiskt har den ena högerkuppen efter den andra i området initierats, stötts, välsignats eller accepterats av storebror USA. Men denna gången har USA valt att ställa sig på demokratins sida (tack Barack Obama) och direkt tagit avstånd. En enad Latinamerikansk front har protesterat och avbrutit förbindelserna med Honduras. Så även om kuppen var en negativ händelse är det som skett därefter positivt. Och, det kanske gör att högermilitären tänker sig för både en och två gånger på andra håll innan man tar till vapnen mot sina egna folkvalda ledare.

I dag tänkte jag också ta upp ett av livets stora mysterier. Nä, jag menar inte frågan om meningen med livet. Inte heller frågan om det finns några andra intelligenta varelser på någon annan planet ute i rymden. Jag talar om frågan om TV-reklamens placering i programmen! Varför är det så att när man tittar på något som är av tveksam kvalitet (vilket ju är vanligt förekommande i alla de kommersiella skitkanaler vi har i landet) och därför bestämmer sig för att byta kanal när reklamen kommer, så är det reklamavbrott i alla andra kommersiella TV-kanaler också! Finns det en överenskommelse mellan TV-kanalerna om att TV-reklam ska sändas vid speciella tidpunkter, samtidigt i alla kanaler? Den ska inte placeras in så att den stör programmet så lite som möjligt. Den ska placeras in så att tittarna inte ska lockas att byta kanal. VARFÖR måste alla kommersiella TV-kanaler sända sin inbecilla reklam samtidigt? Och varför inte reklam mellan programmen istället? I dag sänds det där bara lite egenreklam, den kommersiella reklamen ska nödvändigt avbryta pågående program.

Brottsförebyggande rådet och Säkerhetspolisen har i en gemensam rapport uppgett att våldet från extremvänstern är nästan lika vanligt som våldet från extremhögern. Och det var väl egentligen inte någon större nyhet. Rapporten deklarerar också att gruppernas våld kan vara ett hot mot enskilda personer, men dom utgör inget hot mot den svenska demokratin eller det svenska statsskicket. Enligt rapporten är det ca 850 personer från extremhögern och ca 570 personer från extremvänstern som sysslar med denna typ av brottslighet. Rapporten visar också att de våldsamma högerextremisterna är mycket mer kriminellt belastade rent allmänt. Och enligt rapporten rör det sig nästan uteslutande om ungdomar, med en medelålder på ca 20 år, och redan vid ca 25 har ungdomarna vuxit upp och lämnar grupperna. Tidigare rapporter har också visat att medan högerextremisternas våld ofta riktas mot "oskyldiga civila" som "inte passar in", t.ex. invandrare, homosexuella osv, så riktar sig vänsterextremisternas våld ofta mot speciellt utvalda representanter för grupper dom ogillar, eller mot högerextremister i allmänhet.

Den mest korkade kommentaren till rapporten som jag hört än så länge kommer från Integrations- och Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) som pratar om att vi tidigare "har romantiserat och bagatelliserat det våld som autonoma grupper utsätter samhällsföreträdare för". Det måste vara inom Folkpartiet man romantiserat våldet från vänsterextremister som AFA. Jag har då aldrig sett några tendenser till något romantiserande av det våldet från den demokratiska vänstern. Det är tråkigt när man från Högeralliansregeringen skulle utse en kvinnlig invandrad minister med ansvar för integration och jämställdhet så valde man en av de mest reaktionära man kunde hitta!

Inga kommentarer: