söndag 12 juli 2009

Privatisera för principens skull - del 3

Jag fortsätter med exempel på högerns privatiseringsiver. Men, i dag är kanske rubriken inte riktigt rättvisande. Dagens privatiseringsexempel var nämligen en riktigt bra affär - för den som fick köpa. I Filippa Reinfeldts Täby fick för några år sedan rektorn för gymnasieskolan en eminent idé. Om han fick köpa skolan så kunde han ju tjäna bättre än vad man gör som rektor i den offentliga sektorn. Och till all lycka så kunde partikamraterna i Moderaterna göra som dom ville i Täby. En omröstning bland övrig personal gav ett massivt Nej till utförsäljningen. En liknande omröstning bland eleverna gav samma resultat - Nej. Till och med en enig opposition (inklusive övriga borgerliga partier) sade Nej. Men, i Täby styr Filippa Reinfeldts Moderater som dom vill. Tibble Gymnasium såldes ut till rektorn (och partikamraten) till vrakpris. För en tid sedan deklarerade Kammarrätten att priset vid utförsäljningen var på tok för lågt (en tredjedel av värdet) vilket innebar att man skänkt bort kommuninnevånarnas ägodelar till en privatperson. Man fastslog att försäljningen var olaglig. Men i Reinfeldts Täby ändrade det inget. Man tycker fortfarande att inget fel har begåtts. Som sagts tidigare, allt för den heliga blå principen att privatiserat är bättre. Och skulle det vara så att privatiserat inte är bättre så gäller den blå principen att privatiserat ändå är bättre.

Perslunds hembygdsgård
Åstorps Hembygdsförening fortsätter med sina söndagsträffar med underhållning (i dag med Bjuvs Dragspelsklubb), servering och visning av utställningar. Den här bilden är tagen inne på den tillfälliga utställningen med ålderstrappan som tema

I dag är det också åter dags för en av universums stora frågor. Och inte heller denna gången handlar det om meningen med livet eller om det finns fler intelligenta varelser i universum. Nä, jag tänker på det underliga faktum att man har lyckats konstruera ljuddämpare till bilar som är effektiva och håller. Så varför har man då inte lyckats konstruera ljuddämpare till mopeder och motorcyklar som fungerar? Man kan placera en människa på månen, men man kan inte konstruera en ljuddämpare till mopeder och motorcyklar som fungerar veckan efter att moppen eller MC:n lämnar försäljaren?

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. I juni beslutade kommunfullmäktige i Helsingborg att på prov låta pensionärer över 75 år åka gratis på kollektivtrafiken på helger och vardagar dagtid 0900-1500. Det här är ett förslag som ursprungligen togs upp i det kommunala Pensionärsrådet. Ett samarbetsorgan mellan pensionärsföreningarna och de kommunala nämnderna. Tanken är att rådet ska kunna ha synpunkter på olika frågor som berör pensionärer. Men man har ingen beslutsrätt. Men frågan om gratisresorna nådde aldrig pensionärsrådet för att efterfråga deras synpunkter (dom tycker t.ex. att alla pensionärer, inte bara de över 75 borde omfattas). Nu framkommer det att det var en medveten politik från de ledande politikerna att inte ta upp frågan i Pensionärsrådet. - "Vi ville ha frågan som vår grej - det är ingen hemlighet - ett politiskt initiativ från den styrande femklövern" säger t.ex. det Krisdemokratiska kommunalrådet Birgitta Södertun. Dvs, man tog inte upp frågan i det Kommunala Pensionärsrådet, för att istället själva kunna ta åt sig äran för beslutet! Ska man skratta, eller gråta?

Den vackra skånska flaggan
Slutligen fortsätter Aftonbladet att med anledning av Unescos synpunkter på Skånskan att berätta om att de svenska dialektala orden riskerar att dö ut. Den Rikssvenska (som egentligen i allmänhet är en utslätad stockholmska) som talas i radio och TV gör att dialekterna trängs undan. Jag vill därför slå ett slag för de skånska orden som som måste hållas vid liv. Dagens Skånska ord blir därför Rullebör som jag tycker är det vackraste av dom alla. Rullebör är ett vackrare ord för det som ni utbölingar kallar skottkärra. Alltså, en uppmaning till alla skåningar: Det heter rullebör, inte skottkärra!

Inga kommentarer: