torsdag 2 april 2009

Linslusen somnade

Svensk politiks främsta linslus (se gårdagens lilla notis), Maud "Mauderaten" Olofsson (c) missade en chans i morse att jobba på att försvara sin titel. Hon skulle suttit i TV4:s morgonsoffa - men försov sig. Hon fick nöja sig med att leda Regeringssammanträdet senare i dag. Det är inte lätt att vara mångsysslare, till slut behöver man sova också. Jag tycker Maud ska fortsätta att sova länge på morgnarna.

I Israel har landets nya Utrikesminister Avigdor Lieberman deklarerat att Israel inte anser sig uppbundna av överenskommelsen i Annapolis 2007. Vid fredskonferensen i Annapolis lovade de deltagande nationerna att arbeta för en tvåstatslösning. Vid konferensen i november 2007 deltog USA:s dåvarande utrikesminister Condoleezza Rice, Israels dåvarande utrikesminister Ehud Olmert, Palestinas president Mahmoud Abbas och även USA:s dåvarande president George W. Bush. Även ett 40-tal andra länder deltog på olika sätt. Uttalandet från högerextremisten Lieberman riskerar att ytterligare försämra möjligheterna till en fredlig utveckling. I varje fall så länge den nuvarande Högerstyrda regeringen i Israel styr. Det ska bli intressant och se om det kommer några fördömanden eller krav på Israel efter deklarerandet. Tvåstatslösningen är ju det som alla (alla andra alltså) kommit överens om.

I dag har av FN utnämnts till VärldsAUTISMdagen. Vill de veta mer om vad Autism innebär kan ett besök på Riksföreningen Autisms hemsida vara lämpligt.

Den nya IPRED-lagen gjorde tydligen att Internettrafiken i Sverige sjönk med 30% helt plötsligt. Och eftersom snatteriförespråkarna hävdar att lagen inte kommer att ha någon märkbar betydelse så kan vi ju se hur stor del av Internettrafiken som handlar om fildelning (där en mycket stor del är illegal sådan). Nu tror jag inte att minskningen kommer att bli långvarig (men visst tyckte jag att det gick fort i går på nätet....). Jag tror, tyvärr, inte att lagen kommer att få så stor betydelse. Man kommer att ha mycket små möjligheter att komma åt oskicket. Och även om möjligheterna att ladda ner legalt och betala för sig blir fler och enklare så kommer gratisalternativet att fortsätta vara det mest attraktiva. Tänk själv, på torget står en torghandlare och säljer vindruvor för 15 kronor kilot. På bordet vid sidan om står det vindruvor att plocka till sig gratis, och ingen kommer att säga till dig eller döma dig om du plockar till dig av dessa gratisdruvor. Vad gör du? Betalar frivilligt?

Jag såg förresten att den första anmälan som gjordes handlade om någon som på sin server hade mer än 2.000 olika ljudböcker tillgängliga för gratis nedladdning. Jag förstår de som producerat dessa ljudböcker och vill ha betalt för sitt arbete om dom tycker det är "för jävligt" att andra sprider det gratis. Och jag önskar de som jagar de stora skurkarna lycka till!

Inga kommentarer: