lördag 18 april 2009

Domen - med stort D

I går kom ju den stora Domen med stort D i The Pirate Bay rättegången. De fyra anklagade, Peter Sunde Kolisoppi, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström dömdes alla till ett år i fängelse samt att gemensamt betala 30 miljoner i skadestånd. Nu kommer ju domen att prövas i flera instanser varför det ju är oklart var det slutar. Men jag tycker det är positivt att man gör klart att stöld är stöld även om det är stöld av ettor och nollor. Och att man gör klart att The Pirate Bay inte bara är en oskyldig sökmotor som missbrukas. the Pirate Bay är ett kommersiellt företag med affärsidén att hjälpa människor att stjäla. De fyra dömda är inte heller 4 små oskyldiga ungdomar som råkar vara intresserade av datorer. En är känd för sina nazistiska sympatier och har finansierat flera högerextrema grupper (och även The Pirate Bay) och är även dömd för misshandel med rasistiska förtecken. En är misstänkt för narkotikabrott. En för inbrott och stöld. Och flera har stora skatteskulder. Det är alltså inte fyra små oskyldiga ungdomar som media (och främst bloggosfären) försöker utpeka de fyra som. Nazisten och miljonären Lundströms namn brukar dessutom bloggosfären mest hålla tyst om.

Springtimeuppladdning 2009: Dagens runda började mycket tröttsam. Redan efter några hundra meter kände jag i benen att detta skulle bli en tung runda. Jag antar att det faktum att jag först rantat runt inne i Helsingborg på förmiddagen och sedan tagit en lång promenad med Kimmy (och kamera) på eftermiddagen satte sina spår. Lägg till detta att ligga på knän i trädgården i några timmar med att rensa ogräs så kanske benen hade fått sitt. Dessutom satte jag en rad potatis samt konstaterade att det med all säkerhet blir en rabarberpaj i morgon. Vi förberedde med att köpa vaniljsås i dag. Men det var alltså joggingrundan vi skulle prata om. Eftersom det kändes så tungt redan från början (och dessutom var det varmt) så bestämde jag mig för att nöja mig med lätt jogging, men ta den långa niokilometersrundan. Och även om det var tungt och svettigt så kändes det ganska skönt. Tiden 52:20 blev en positiv överraskning. Jag hade med tanke på tempot räknat med omkring 55 minuter faktiskt. Jag börjar få en ganska god tillförsikt inför Springtimeloppet som är om två veckor.

Som jag sade var jag in till Helsingborg i dag. Ingela fick sin mobiltelefon stulen i går, så jag ordnade en ny telefon i går, men var tvungen att ha en fullmakt med från Ingela för att hos Telia ordna så att hon kunde få ett nytt SIM-kort med det gamla telefonnumret och de pengar som fanns kvar på kontantkortet. Men nu blev bland annat detta fixat. Dessutom konstaterade vi att det känns ganska skönt att inte ha någon dyr avancerad telefon. Nu var de pengar som fanns på kontantkortet mer än vad telefonen var värd.

Jag såg att en av de satsningar som Barack Obama gör för att sätta fart på den amerikanska ekonomin är att för mångmiljardbelopp bygga nya järnvägar. Främst regionala pendlingsbanor mellan stora städer och som byggs bredvid de Highways som redan finns. Hör du det Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c)! En rejäl satsning på järnvägsbyggen kanske kan vara en god idé?

Inga kommentarer: