tisdag 21 april 2009

Nya EU-skandaler

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
EU-Parlamentarikernas frivilliga pension går med förlust. Europas skattebetalare måste därför gå in med ytterligare 1,3 miljarder för att täcka underskottet. Den frivilliga pensionen kan tecknas av de EU-Parlamentariker som vill detta. Politikern står för en tredjedel av inbetalningen och vi skattebetalare för resten. Den ger EU-Parlamentarikern ytterligare 15.000 på toppen av den pension har får ändå (dvs mer än vad många pensionärer får totalt). Pensionsavtalet har varit kraftigt kritiserat redan tidigare. Ungefär hälften av EU-Parlamentets ledamöter har tecknat försäkringen, varav en enda svensk, folkpartisten Olle Schmidt. Men till och med han tycker att det blivit lite för magstarkt och skall, uppger han, gå ur. Beslutet om ytterligare pengar till pensionsstiftelsen har drivits igenom av den konservativa gruppen i Parlamentet (moderater - kristdemokrater osv) medan socialdemokrater, vänster osv har röstat emot.

EU:s kollektiva stöd för Israel tog sig nya uttryck i Genève i samband med FN:s konferens mot Rasism. När Irans president Mahmoud Ahmadinejad som väntat beskyllde Israel för rasism så tågade EU:s ledamöter (inklusive Sveriges representant Hans Dahlgren) enligt redan tidigare gjord överenskommelse i protest ut. Jag som trodde att konferenser var till för att utbyta åsikter och diskutera och väga olika syn på förhållandena. Ska det bli ett nytt led i EU:s tolkning av demokrati, dvs att de ledamöter som inte håller med den talare som just då håller sitt tal ska tåga ut i protest. Det kommer ju att bli ett våldsamt springande. I de flesta fall ses det som en våldsam förolämpning att göra på det viset. Jag tycker att vi ger all heder åt Norges representant (som ju lyckligtvis inte är med i EU utan får lov att ha en egen åsikt) som istället för att gå ut i sitt tal direkt efter kraftigt protesterade mot vad Ahmadinejad sade. Det är väl på det viset man uppför sig? Jag har inte mycket till övers för Irans styrande med president Mahmoud Ahmadinejad i spetsen. Men även om jag inte skulle använt de ord som han använde så ligger det något i kritiken. Den politik som Israel för på ockuperad mark i Palestina har mycket starka kopplingar till rasism. Men det är uppenbart att som medlem i EU har Sverige inte rätt till en egen åsikt utan lyder Bryssels order.

Det kan tilläggas att det tydligen trots allt bråk gick att enas om ett slutdokument.

Domen mot The Pirate Bay har satt sina spår. Flera svenska fildelningssajter har stängt ner verksamheten. Den kraftiga minskningen av Internettrafiken som kom direkt med IPRED-lagen håller dessutom i sig. Och det rapporteras en ökning hos legala försäljare av musik och film. Allt från nätnedladdning till uthyrning av DVD-filmer.

Lettland är nästa stat som håller på att riskera konkurs. Även om lettiska staten skär ner sin budget med planerade 40% (det är inte en nedskärning, det är en slakt av statlig verksamhet) så kommer budgetunderskottet att överstiga de 5% som IMF satt som krav för lån. Dvs i princip konkurs. Dvs katastrof för Swedbank och SEB. Dvs ny utryckning från de svenska skattebetalarna för att rädda bankerna från slipsnissarnas härjningar.

Inga kommentarer: