söndag 5 april 2009

Det svänger ordentligt

Allt för iögonfallande opinionsundersökningar ska man ta med en ordentlig nypa salt - alla opinionsundersökningar ska man ta med en liten nya salt. I går presenterades två undersökningar av partisympatierna. Både Skop och Demoskop presenterade sina undersökningar, båda gjorde när hetsjakten på Wanja Lundby-Wedin var som intensivast. Den som fick mest publicitet var den som var mest sensationell. Enligt Demoskop är nämligen Moderaterna (35,5%) rejält mycket större än Socialdemokraterna (30,9%). Dom siffrorna fick mycket stor publicitet. Vad man höll mer tyst om var att enligt Demoskop trillar både Kristdemokraterna (3,8%) och Centern (3,4%) ur Riksdagen. Och det gör att det Röd-Gröna blocket trots Moderaternas siffror blir större än det Blå blocket i Riksdagen. För att få sitta kvar blir Fredrik Reinfeldt beroende av Sverigedemokraterna (4,2%) som skulle kommit in i Riksdagen. Båda undersökningarna visar med klar tydlighet att större delen av Moderaterna uppgång beror på att man allt mer äter upp sina små stödpartier. I båda undersökningarna åker Kristdemokraterna ut. I båda undersökningarna blir det Röd-Gröna blocket större än det Blå i Riksdagen. Jag tror att jag tar dessa båda undersökningar med en rejäl nypa salt!

I gårdagens sportbilaga till Aftonbladet "hyllades" f.d. simmerskan Mikaela Laurén som nu ska göra debut som proffsboxare istället. Att det tog slut med simningen beror på att hon åkte fast för grovt dopningsbrott tillsammans med en känd nynazist och har suttit av drygt ett år i fängelse. Det som förundrar mig är att jag trodde att Aftonbladet stödde åsikten att den som sysslat med dopning skulle stängas av från idrotten på livstid. Nu är ju å andra sidan proffsboxning ingen sport, men borde inte Aftonbladet trots detta vara konsekvent? Å tredje sidan är man ju inte detta, konsekvent alltså. Vi har haft både en svensk brottare och svenska löpare som efter dopningsavstängningar gjort comeback, och hyllats för detta i svenska media. Det är bara utländska fuskare som ska fördömas på livstid!

Jag ser att NATO nu valt Anders Fogh Rasmussen till ny generalsekreterare. Detta efter att ha mutat Turkiet med lite godsaker. Det är intressant att man alltså väljer en politiker som i sin politiska gärning i hemlandet öppet flörtat med främlingsfientliga och islamofobiska krafter. Den danska högerregeringen har ju under mycket långa perioder varit helt beroende av öppet främlingsfientliga Danskt Folkeparti. Och ständigt tvingats muta dessa med den ena godsaken efter den andra.

Fikapaus
Gårdagens höga värme tog slut i dag. Lunkenpromenaden var en ganska kylslagen sådan. Dessutom kändes gårdagens 9 kilometer i benen. Men, runt kom vi, och en trevlig fikapaus på mitten blev det med saft och Angelis nybakade chokladbollar. Jag kan dessutom inte låta bli att skryta med att jag hade 7 rätt mot mina båda familjemedlemmars 6 rätt. Dvs lika många som förra söndagen. Detta trots att det var mycket knepigare frågor än då. Men ibland har man tur och ibland otur. Det kan påpekas att det under eftermiddagen blivit lite trevligare och solen har tittat fram ordentligt. Det var nog solsken mesta tiden när Kimmy och jag på eftermiddagen tog en lite kortare skogspromenad tillsammans med en kamera om halsen.

Inga kommentarer: