fredag 3 april 2009

En chans för irländarna att rösta rätt

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Till hösten ska irländarna få en ny chans att svara rätt på frågan om EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Eftersom de otacksamma irländarna var så taskiga att man inte förstod frågan rätt och misslyckades med att kryssa rätt på valsedeln förra gången ska dom till hösten få en ny chans. Svarar dom fel då också kommer folket att bytas ut. För att hjälpa irländarna att svara rätt satsar EU-kommissionen motsvarande 20 miljoner kronor i en informationskampanj. Men, den har inte alls till syfte att få irländarna att rösta Ja hävdar den kommunikationsansvarige i EU-kommissionen, Margot Wallström. Det är en helt neutral information. Av en ren tillfällighet ska informationen inriktas på just de grupper som främst röstade Nej, dvs unga, kvinnor och låginkomsttagare. Just dessa grupper hade nämligen inte förstått frågan och insett sitt eget bästa utan är i stort behov av en neutral information så att dom vid nästa försök svarar rätt.

Det blir den sydafrikanske domaren Richard Goldstone som ska leda FN:s utredning av krigsbrott begångna under den senaste Gazakonflikten. Det är både den israeliska sidan och den palestinska sidan som ska granskas.

Samtidigt ser jag att den nya israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman har suttit i polisförhör under mer än sju timmar. Det har dock inget med Gaza-kriget att göra. Istället handlar det om att högerextremisten Lieberman är misstänkt för pengatvätt och för mutbrott. Det var i tisdags som ultranationalisten Avigdor Lieberman svors in som den nya utrikesministern i Israel.

I en debattartikel i DN gläds Demoskops vd Anders Lindholm och konsulten Per Nilsson åt att en opinionsundersökning visat att det finns ett folkligt stöd för att bevara bonussystemet om det avspeglar direktörernas insats. Fast ingenstans i inlägget framgår hur man frågat. "Tycker du att det ska vara möjligt med en rörlig lön som återspeglar hur bra direktörn skött jobbet?" kan man ju ha ställt som fråga. Eller också "Tycker du att direktörer ska kunna få mångmiljonbelopp i bonusar" kan man också ha frågat. Jag för min del är övertygad om att svaret hade blivit olika. Lita ALDRIG på opinionsundersökningar.
Lindström

Och med anledning av det vill jag passa på att göra reklam för Sveriges kanske ledande humortecknare, Hans Lindström. På hans hemsida kan man förutom alltid aktuella roliga och träffsäkra teckningar också köpa han böcker. Vill du ha ett gott skratt och har tröttnat på att lyssna på Mauderaten (c) så är detta ett tips.

Mindre roligt är det faktum att Sverige är unika i hela världen med att straffbeskatta den som blivit gammal, fött barn, blivit sjuk eller blivit av med jobbet.

Inga kommentarer: