lördag 2 juni 2007

Terror

Förra året utfördes i Europa sammanlagt 498 terrordåd. Jo, det är faktiskt sant, det utfördes under förra året inom EU:s medlemsstater 498 terrordåd. Totalt greps 706 personer misstänkta för terrorbrott. Har vi blivit så blasé på den muslimska terrorn att media inte ens orkar rapportera? Nä det är faktiskt inte så det hänger ihop. Av de 498 terrordåden hade 1 (ett) utförts av muslimska terrorgrupper. Däremot var 257 av de 706 gripna relaterade till islamistisk terrorism. Alla de andra terrordåden var av inhemsk natur. Det är Baskien, Korsica, Irland osv som utsätts för terror. 424 av attackerna var av den naturen. 55 terrordåd hänförs till diverse vänstergrupper eller anarkistiska grupper (främst i Grekland, Italien och Spanien). Ett dåd hänförs till högerextremister. Men ett antal mord utförda av högerextremister katalogiseras inte som terrorism, utan bara som extremistiskt våld i allmänhet. Hur kommer det sig då att 66% av européerna betraktar islamistisk terrorism som ett extremt stort hot? Kan det höra samman med hur media rapporterar om vad som händer och hur olika (läs USA:s) underrättelsetjänster arbetar?

Protesterna mot att Hugo Chavéz släckt ner (dvs inte förnyat licensen för) Venezuelas äldsta TV-kanal RCTV har varit livliga. Och inte bara i Venezuela där stora delar av befolkningen saknar kanalens alla såpor. Bland de stora kritikerna återfinner vi USA. Anledningen till att Hugo Chavéz inte förlängt stationens sändningstillstånd är att TV-stationen stödde (och delvis låg bakom) den statskupp mot Chavés som militären gjorde för några år sedan. Och stationen har sedan dess fortsatt att vara ett språkrör för Chavézkritiska grupper. Skulle man inte kunna göra en bytesaffär. Hugo Chavéz låter RCTV fortsätta sända mot att Venezuela får licens för en TV-kanal i USA? Nähä, det är inte fritt fram i USA för utländska kanaler, men i Venezuela ska det vara fritt fram! Fast jag tror trots detta att det är ett stort misstag att stänga RCTV.

I dag hade dom lovat ganska fint väder. Fast varenda gång jag gått utanför dörren har det börjat regna inom några minuter. Just nu skiner solen, men jag kan ge mig den på att om jag går ut dyker regnmolnen upp från ingenstans. Det får bli rätt kläder för regn så kanske regnet skräms bort. Det behövs nämligen inte just nu.

Min utlovade joggingsatsning har inte riktigt blivit som jag hade tänkt. Förra helgen hann jag inte med, och i veckan har det inte heller gått förrän i går på kvällen. Det fick bli den korta knappt 6 kilometer långa rundan, Och det gick ganska bra, 29.30 vilket måste vara årsbästa. Jag får se om jag hinner med en längre runda i morgon.

Jag har klagat på Skånetrafiken ett par gånger på senare tid. Så kanske ska jag ge dom en komplimang också. Jag laddade ner den nya tidtabellen som börjar gälla om ett par veckor i går. Och det är verkligen en ordentlig satsning på Pågatåg till Helsingborg. I stort sett kommer vi Åstorpare att ha 2 tåg i timmen till Helsingborg, från tidigt på morgonen till sent på kvällen, vardag som helgdag. Och detta innebär allra helst lördag-söndag en mycket kraftig förbättring. Under rusningtid på vardagsmorgon och eftermiddag är det till och med tre tåg i timmen. Detta uppnås genom att det går ett tåg varje timme från morgon till kväll alla dagar mellan Helsingborg - Kristianstad, och dessutom ett varje timme Helsingborg - Åstorp. Kompletterat med ett tredje tåg Helsingborg - Åstorp morgon och eftermiddag. Och trots att en stor del av snabbussarna försvunnit innebär detta t.ex. nästan dubbelt så många förbindelser en söndag jämfört med i dag. Bra gjort Skånetrafiken. Synd bara att det är Pågatåg till Kristianstad. Det är för lång resa för att sitta i ett fullsatt Pågatåg. Till alla tågen kommer bussarna, men ska man till Helsingborg finns det inte längre anledning att ta bussen.

Inga kommentarer: