fredag 1 juni 2007

En bekännelse

Jag har en bekännelse att göra. Jag hörde på radions P1 en diskussion med bland annat CUF:s fd ordförande Fredrick Federley - och jag höll nästan med honom. Jag måste medge att det känns lite kymigt att erkänna detta, men så var det. Debatten handlade om ett debattinlägg på DN Debatt författat av ett antal borgerliga politiker, Yvonne Andersson (kd), Staffan Danielsson (c), Ulla Löfgren (m), Mikael Oscarsson (kd), Torbjörn Fälldin (c), Alf Svensson (kd), Ingegerd Troedsson (m) och Hans Wallmark (m), som alla förklarar varför dom inte kan tänka sig homosexuella giftemål. Det strider nämligen mot biologin säger man. Och det var detta hr Federley fick debattera med Alf Svensson om. Och det känns kymigt att säga det, men jag höll nästan helt med Fredrick Federley! Det finns en del andra gamla politiker som kan dra en gammal jutesäck över sig så slipper dom se det äckliga.

Jag kan också notera att SVT nu bestämt sig för att stoppa den nya TV-serien Ballar av stål som Strix skulle producera för SVT. Kan man tänka sig att man inser att outsourcing inte bara är av godo. Man tappar kontrollen när vem som helst ska sköta det hela. Kan vi hoppas att fler inser att det inte bara är fördelar med att sälja ut.

Och när vi ändå talar om att sälja ut så har man tydligen från Högeralliansregeringen stoppat en utredning som visar att privatiseringen och utförsäljningen av vården har resulterat i att ett litet antal utländska multinationella företag tar över allt mer. De små lokala företagen (som ju var de som skulle gynnas) har inte en chans att konkurrera. På Försäkringskassan ser jag att man nu ska centralisera inköpen. En första effekt är att istället för att ett stort antal olika lokala städföretag skött städningen ska nu all städning göras av multinationella ISS. Där var det slut med gynnandet av mindre företag. Och detta är utvecklingen på alla håll. När man säljer ut, privatiserar, outsourcar så är det det stora utländska jättarna som tar över. Och den krona som eventuellt sparas in tar första bästa flyg ut ur landet.

Inga kommentarer: