måndag 4 juni 2007

Bakläxa för Urban Bäckström

Riksdagens finansutskott verkar kunna enas om en rejäl bakläxa för Urban Bäckström. En majoritet har kommit överens om en skrivning som innebär att Riksdagens kontroll av Riksbanken behöver skärpas. Bakgrunden är den högräntepolitik som länge fördes av Riksbanken under ledning av Urban Bäckström. Den gode Urban led av inflationsparanoja och höll räntan onödigt hög för att bekämpa en inflation som inte fanns, istället hamnade inflationen långa perioder för lågt enligt de mål som finns för Riksbanken. Resultet blev en onödigt hög arbetslöshet. Det är synd att denna insikt inte kommit förrän nu. Det skulle naturligtvis ha fattats detta beslut för länge sedan. Det är ju orimligt att en oavsättlig Riksbanksstyrelse ska kunna föra en politik som är i direkt motsats till den Regeringen valts av folket att föra. Och där politikerna inte ens får yttra sig i frågan med synpunkter

Kärnkraftsskandalerna fortsätter. Nyligen satte SKI tillfälligt stopp för fortsatt lagring av radioaktivt avfall från kärnkraften i Forsmark. Detta sedan säkerhetsföreskrifterna inte följts. Nu får Forsamark kritik från SKI för moderniseringen som genomförts. Den är inte användarvänlig vilket innebär att om något akut händer blir riskerna större för mänskliga fel. Fast enligt Forsmark är det inga problem. Det är aldrig problem med kärnkraften förrän något händer. Och då är det för sent.

Amerikanska Economist Intelligense Unit har gjort en fredsranking över världens länder. Sverige hamnade INTE i topp. Vi fick faktiskt stryk av alla våra nordiska grannar. Norge utsågs till världens fredligaste land, Danmark kom 3:a (fast det var innan man började använda knytnävar inom fotbollen) och Finland kom 6:a. Först på 7:e plats kom Sverige. Det som dragit ner vårt betyg är säkert en hög militärbudget och en exceptionellt hög export av vapen för att ta livet av andra. Det kan konstateras att USA kom på plats 96, Iran på plats 97, Israel på plats 119 och Irak på sista plats, plats 121.

Slutligen ser jag i Metro att Linda Rosing gett ut en bok, Den nakna sanningen. I en intervju berättar hon att hon gått in i väggen så nu behöver hon bara vara ledig. Men det kan väl inte vara så illa för henne att gå in i väggen - med dom stötdämparna! Och inte kan väl jag tycka att det är att vara ledig att ta sonen med sig och åka utomlands och spela in porrfilm.

Inga kommentarer: