fredag 8 juni 2007

Fusk och fusk - det är frågan

Under en lång tid har det i media spritts siffror om hur stort fusket med bland att Tillfällig föräldrapenning är. Bland annat har Försäkringskassan mer eller mindre påstått att mer än 20% av utbetalningarna av ersättning för vård av barn skulle vara fusk. Dessa fantasisiffror har sedan skapat en grogrund för en allmän uppfattning om att fusket skulle vara enormt. I dagarna har en utredning lagt fram ett förslag om att ytterligare samköra register mellan olika myndigheter och t.ex. A-kassorna. Allt för att stävja ett påstått ofantligt fusk. Och naturligtvis ska åtgärder vidtas för att minimera det fusk som finns. Att fuska med socialförsäkringen, A-kassan eller andra bidrag är att stjäla från oss andra. Men, det är dags att ta ner debatten på jorden. Fusket finns, men det är inte så stort som det påstås. Exempelvis kontrollerade Försäkringskassan i Skåne under första kvartalet 2007 6.000 olika ärenden med Tillfällig föräldrapenning. 306 av dessa misstänks vara fusk med bidrag (det är inga drygt 20%). En undersökning som gjorts visar att det snarare är många fler som hade haft rätt till ersättning men som inte utnyttjar förmånen. Man har inte råd, det går inte att vara hemma från jobbet eftersom man är ovärderlig osv. Mammor och pappor pusslar och trixar för att få det att gå ihop. Det är många fler som inte utnyttjar förmånen än det är som missbrukar förmånen. Och det samma är det när det gäller sjukpenning. Det är många fler sjuka på jobbet än friska som är sjukskrivna. Kontrollera fuskarna, men försök inte sprida myter om en omfattning som inte har med verkligheten att göra!

En som däremot verkligen verkar vara sjuk är Paris Hilton. Hon dömdes ju ursprungligen till 45 dagars fängelse, vilket sedan ändrades till 23 dagar. Efter 3 dagar var hon ute. Hon mådde så dåligt att hennes egen livmedikus fick kallas in för att intyga att det fanns risk för självmord. Hon grät ju ser jag. Alltså fick den stackars tösabiten åka hem och pusta ut i lyxvillan. Jag kan undra om det bara är hon av alla töser som dömts till fängelse som mår så dåligt av det. Jag skulle vilja hävda att det nog finns många i finkan som mår minst lika dåligt. Det fälls nog många tårar av de som åker in första gången. Men dom kan inte köpa sig ut. Att hon inte skäms! Och att inte fängelsemyndigheterna skäms?

Jag ser att det råder överskott på mark i Malmö. Bolaget som ska bygga MFF:s nya stadion får hyra marken på mer än 37.000 kvadratmeter för 1000 kronor. Att politikerna i Malmö inte skäms öronen av sig. Det här är ingen ideell idrottsverksamhet. Det är ren affärsverksamhet för att tjäna pengar. Och då ska dom banne mig betala för sig. Det är tur att jag inte bor i Malmö. Skattebetalarna där borde känna sig lurade.

Men vi är många som kan känna oss lurade. När vi lurades att gå med i EU lovade och bedyrade de politiker som var EU-förespråkare att Sverige som medlemmar hade blivit lovade att själva få bestämma över sin alkoholpolitik. Det löftet var inte ens värt det papper det inte ens var skrivet på. Fast jag tror faktiskt att en del av de politiker som ställde de löftena skäms i dag. Svensk restriktiv alkoholpolitik fungerar faktiskt. Ungdomar i Sverige dricker mindre alkohol än de flesta ungdomar ute i Europa. Antalet ungdomar som inte dricker alls ökar dessutom.

Slutligen ser jag i bladet att Åstorps kommun passerat 14.000 innevånare. Från ca 8.000 när jag föddes för dryga 50 års sedan. I dag en av de kommuner som växer snabbast. Vi är snart förbi både Bjuv och Båstad här i Nordvästskåne. Det skiljer bara några hundra och Åstorp växer som sagt snabbast.

Inga kommentarer: