fredag 15 juni 2007

Katastrofen uppnådd

Situationen i Gaza är nu på randen till total katastrof. Den israeliska ockupations- och trakasseripolitiken har lyckats. Med stor hjälp av USA och EU som satt den folkvalda regeringen i Palestina i blockad. Stänger man in mer än en individ i en bur utan att ge dom någon mat kommer dessa att förr eller senare slåss med varandra. Och det är det som man lyckats med i Gaza. Att se Carl Bildt i TV förneka att EU har någon skuld till situationen var beklämmande. Den gode Carl har annars ofta en ganska realistiskt syn på situationen i Palestina. Det enda sättet att få fred i regionen är att Israel lämnar all ockuperad mark (inklusive hela Västbanken och Östra Jerusalem) och att båda parter sedan erkänner den andra partens rätt att existera. Detta kräver att alla bosättningar på ockuperad mark utryms. Det intressanta är att en relativt nyligen gjord opinionsundersökning bland både judar och muslimer i USA visade att en överväldigande majoritet inom båda grupper stödjer en sådan lösning. Sätt fart!

Från PPM rapporteras att de som valt att inte välja fonder (alltså de som fick sina pengar placerade i Premiesparfonden) har fått ett bättre utfall på sitt sparande än genomsnittet för de som har gjort aktiva val. Oj, så smart man var som bestämde sig för att aktivt inte välja något aktivt. Även de s.k. experterna som suttit vid datorn och flyttat runt jämt och ständigt har klarat sig genomsnittligt lite bättre än de som gjort aktiva val men inte gjort ständiga fondbyten. Dessa pensionssparare som hoppat runt mellan tuvorna har klarat sig genomsnittligt ungefär lika bra som oss som inte valde något alls, Fast vi har fått mycket mer fritid att njuta av... Så fortsätt simma lugnt.

Tidningen Fokus har listat Sveriges alla kommuner i var det är bäst att bo. En slutsats vi kan dra är att det är bäst att bo i en kommun där man tjänar mycket pengar. I det stora hela följer dessa kurvor varandra (med lite undantag). Fast jag tror inte att det stämmer om man ska bedöma var det är bra att bo. Det är inte så makalöst mycket bättre att bo i t.ex. Båstad (plats 26) än i Bjuv (288), Klippan (272) eller Åstorp (262) för att nu ta 4 ganska jämnstora kommuner i nordvästra Skåne. Det handlar helt enkelt om att höginkomsttagarna i Båstad skapar en massa positiva faktorer medan lägre inkomster i de andra tre kommunerna skapar negativa faktorer som mätts. Åstorp hade avancerat två platser sedan förra året förresten. Men om nu Åstorps kommun ligger på plats 2 i landet som den gör i tabellen för "in-/avflyttning" (bara slagna av Nykvarn) så kan den ju inte vara en av de sämre kommunerna att bo i. Varför flyttar då folk hit? Åstorp ligger bland de 50 bästa i fråga om kommunal skattesats, lärartäthet, födelseöverskott och bland de 100 bästa även in om företagsklimat och försörjningskvot. Men som sagt, det är en kommun med låga inkomster... Jag tror vi tar undersökningen mest som kuriosa!

Jag ser slutligen att medan hushållen ska sitta och spara och gnida på elförbrukningen fortsätter storförbrukarna att slösa friskt. I en nyhet ser jag att i ett avtal mellan Svenska fotbollsförbundet och TV-bolagen står att belysningen ska vara på under match - även om det är dagsljus. Detta för att det inte ska kunna bli störningar i form av att molnen minskar ljuset och att det blir skuggor. Under matchen mellan MFF och HBK i går förbrukade ljuset el motsvarande en normal lägenhets årsförbrukning, under några timmar fast att det inte behövdes. Och jag tror att jag tidigare ifrågasatt alla datorer som står på dygnet runt på kontor osv. Försäkringskassans alla datorer står och snurrar 24 timmar om dygnet, 7 timmar i veckan. Det är 168 timmar per vecka. Dom används maximalt 40 timmar. Väldigt många inte ens det. Jag var in om på kontoret i Åstorp i dag några timmar och jobbade. Eftersom det var skolavslutning i dag var det enklare så. Där ska vara stängt i 2 månader nu. Där står alltså tre datorer och snurrar i 2 månader utan att användas... Normalt används dom en dag i veckan. Tala om elslöseri. Den mest miljövänliga elen är den som inte ens används. Börja spara - NU!

Inga kommentarer: