onsdag 29 november 2006

Leijongate och Riksbanken

Det presenterades två rapporter om Riksbanken i går. Dels en rapport från två professorer som fått i uppdrag att granska bankens självständighet och hur man lyckats med sitt uppdrag. Utredarna konstaterar att Riksbanken på senare år lyckats bra med att bevara sin självständighet, men också att man inte lyckats med inflationsmålet - den har varit för låg (och arbetslösheten för hög på grund av det, men det sade man tydligen inte).

I en annan rapport konstaterar OECD:s ekonomer att räntan måste höjas kraftigare för att förhindra en överhettning. Jag utgår ifrån att Riksbanken tar fasta på den första rapporten som betonade hur viktigt oberoendet var, och att man alltså skiter i vad OECD säger till om och istället fattar sina egna beslut. För oberoendet handlade väl inte bara om oberoende från politikerna utan även om oberoendet från andra påtryckare med andra intressen

Polisutredningen är tydligen nu klar efter Leijongate. 6 personer kommer nu att åtalas för brott. 4 folkpartister (bland annat partisekreteraren Johan Jakobsson och presschefen Niki Westerberg), en SSU:are och Expressenjournalisten Nicklas Svensson kommer att hamna framför skranket. Fast den sistnämnda kan man undra om han skall ingå i begreppet folkpartister eller i begreppet journalist. Avslöjandena om hur det fungerat får mig att undra över vissa journalisters självständighet? Det står också klart att de illegala intrången varit många fler än vad som framkommit tidigare. Inte några enstaka som det framställts från Folkpartiet utan regelbundet och konsekvent vid mer än 150 tillfällen. Och Lars Leijonborg sitter kvar utan att skämmas!

Inga kommentarer: