söndag 26 november 2006

Give peace a chance

FN:s pågående minrensning i södra Libanon efter Israels ockupation och spridande av diverse minor och klusterbomber har tillfälligt avbrutits. Detta sedan man hittat förbjudna personminor som Israel i brott mot alla internationella regler har spritt efter sig. Finns det någon nation som tillåts bryta mot så många internationella lagar som Israel? Jag såg en liten tabell som utpekade Israel till världens fjärde största kärnvapenmakt. Överlägset största är USA och Ryssland. Och långt efter kommer Frankrike och strax efter det Israel. Men med fler kärnvapen än Storbritannien, Kina, Indien eller Pakistan som är de andra staterna med kärnvapen. Kanske ska vi ha det i minnet när vi studerar USA:s våldsamma protester mot Irans eventuella planer på kärnvapen. Även om jag ställer mig något tvivlande till siffrorna så är det kanske viktigt att komma ihåg att Israel är den enda kärnvapenmakten i Mellanöstern.

Den amerikanska ockupationen av Irak passerar i dag en milstolpe. Irakkriget har nu för USA pågått i 1348 dagar. Det är exakt lika många dagar som USA:s engagemang under andra världskriget sträckte sig. Analet dödade amerikanska soldater är däremot mycket lägre. Å andra sidan har desto fler civila irakier dödats (mördats). Kriget kostar i dag de amerikanska skattebetalarna 8 miljarder (8.000.000.000) dollar i månaden. Det motsvarar 300 dollar per irakier - i månaden. Tänk vad 300 dollar per irakier hade kunnat göra om man använde dom för fredliga insatser! Ett citat från vicepresident Dick Cheney kan vara på plats:
- "Irak-kriget kommer att bli en framgångsberättelse."

Det är inte ofta som militära aktioner lett till något positivt. Det må gälla amerikanska invasioner av Irak, Israeliska attacker mot palestinska mål eller palestinska terroristers beskjutning av mål i Israel. Allt leder bara till nya negativa effekter.

GIVE PEACE A CHANCE!

Inga kommentarer: