måndag 5 augusti 2024

Work like a dog day

» Börsras.

Det har inte varit något bra dag för aktiespekulanterna på vårt klot. Börserna har rasat runt om i hela världen. Det är alltså inte bara i Sverige så att man kunde skylla på den Brunblå sörjan som försöker styra i vårt land. Det handlar om osäkerhet med den amerikanska ekonomin, det handlar om osäkerhet när det gäller räntorna, det handlar om osäkerhet när det gäller säkerhetsläget i Mellanöstern. Och det handlar om en AI/IT-bubbla som spruckit.

Som vanligt står de s.k. "experterna" i media och råder oss småsparare att ha is i magen och inte göra något akut. Börsen går upp och börsen går ner. Du ska bara spara i aktier med pengar du har råd att avvara en längre tid. Förr eller senare går börsen upp igen!

Samtidigt handlar ju rasen om att det är de stora experterna och spekulanterna som i panik säljer. DOM ska tydligen inte ha is i magen!

Själv har jag is i magen! Min aktieportfölj som för några dagar sedan låg på 118.000 kronor, var nere i 109.000 när jag precis tittade. Jag har alltså på några dagar blivit 9.000 kronor fattigare. Det är alltså tid för att göra inköp nu när kurserna är låga. Synd att det inte finns några slantar att använda till det?

Mitt råd är att inte ta aktiebörsen på fullt allvar. Det går upp och det går ner utan att man alltid begriper varför. Lita inte på experterna. Dom snackar struntprat, men har bra betalt för att inbilla sig att dom är experter.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Oroligt i Israel.

Välj fred i första hand
Benjamin Netanyahus aktiviteter för att få slut på fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna har lyckats. Genom att mörda palestinska ledare omöjliggör han att palestinierna vill fortsätta förhandlingarna. Genom att hela tiden ställa nya krav minskar han risken för en överenskommelse. Nu väntar man bara på hur och när olika palestinska grupper, muslimska grupper, Iran osv ska svara. Man börjar till och med spekulera i att Israel ska gå till attack mot Libanon och Iran INNAN dessa nämnda grupper själva har svarat på Israels övergrepp. Tyvärr är jag övertygad om att Benjamin Netanyahu och hans allierade bland extrema judiska grupper inte vill ha någon fred. Man vill uppnå ett Storisrael där staten Israel styr över både det som ska vara Israel och det som enligt FN:s resolutioner ska utgöra staten Palestina. Vart palestinierna tar vägen är deras eget bekymmer. Det bryr sig inte Israel om.

För övrigt såg jag att det är oroligt inne i Israel också. Den israeliska militären har nämligen skickat in inkallelseorder även till ultraortodoxa judar. Och dom anser sig ju vara så fromma så dom ska inte behöva göra någon insats för den israeliska försvarsmakten. Det räcker med att dom studerar de heliga skrifterna! De ultraortodoxa judarna utgör ungefär 13% av Israels befolkning. Om det är 13% av den judiska befolkningen eller om man räknat med hela Israels befolkning vet jag inte. Ungefär lika stor andel är araber osv. De flesta fördrevs när staten Israel bildades men det finns de som är kvar som billig arbetskraft.

Men som sagt, idag har hundratals ultraortodoxa judar stormat en militärbas och drabbat samman med polis utanför militärbasen. Dom protesterar mot att 1.200 ultraortodoxa stackare har kallats in för mönstring. Stackars pojkar som inte får nöja sig med att studera de heliga skrifterna istället för att försvara sitt hemland. För det kan väl inte handla om att dom kräver fred och avväpning av militären?

Men det står allt mer klart att Benjamin Netanyahu vill inte ha någon fredsöverenskommelse!

Läs:
Läckor från möte vittnar om desperation. - Nathan Shachar i Dagens Nyheter

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: