fredag 23 augusti 2024

Köttbullens dag

» Skillnad i människovärde.

Hur många av er har missat rapporteringen om lyxjakten Bayesians förlisning. Lyxbåten förliste i måndags utanför Sicilien i en storm. 6 personer, bland annat den amerikanska miljardären Mike Lynch, dog i samband med att båten gick till botten.

I veckan förliste tydligen även en båt med flyktingar på floden Drina mellan Serbien och Bosnien-Hercegovina. Minst 10 döda.

Hur många har läst och hört om det förstnämnda? Hur många har läst och hört om det sistnämnda? Kan vi konstatera att människors liv är olika mycket värda?
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Om kontanters bevarande.

Med jämna mellanrum drivs det kampanjer med krav på att vi måste vidta åtgärder så att vi bevarar bruket av kontanter. Det finns minst två argument för detta. Dels handlar det om att det finns medborgare som av olika anledningar inte kan eller vill göra sig beroende av kort och andra ännu mer avancerade elektroniska betalningssystem. Först och främst äldre men även människor med olika former av funktionshinder kan ha svårt att göra betalningar utan kontanter. Det finns också en grupp människor som lever ett begränsat liv i vårt samhälles utkant som helt enkelt inte kan bli beviljade ett kort eller liknande.

Ett annat argument är frågan om beredskap. Vad gör vi den dag ingen i princip har kontanter, det går i princip inte att få tag på kontanter och så kraschar våra fina IT-system. Det kan vara krig, det kan vara virus, det kan vara elsystem som kraschar osv. Vad gör vi den dag affärerna har slutat ta emot kontanter och människor är utlämnade till att använda kontanter?

Bevara kontanterna
Jag ska erkänna att jag själv i allmänhet betalar med kort. Jag har lockats av bankernas och affärernas lockbeten med bonusar, rabatter osv. Men jag använder kontanter ibland. Jag gör det även medvetet för att bevara kontanterna om inget annat. Jag har en huvudprincip att jag till stor del bojkottar affärer som vägrar ta emot kontanter. Dom finns och dom blir allt fler. På de ställen där jag frågat så handlar det i allmänhet om att man skyller detta på bankerna som vägrar ge tillräcklig service med kontanter. Kontanter är ingen bra affär för bankerna, det är bara besvär utan inkomster. Det är mer lönsamt med kort och annat som dom kan ta avgifter för.

De digitala slantarna som vi tvingar in de gamla i har också blivit en bra födkrog för kriminella. IT och Bank-ID bedrägerier har blivit ett vardagsbrott. Ofta gamla människor som blir frånlurade alla sina pengar.

Jag vet därför inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser ett debattinlägg från två moderata politiker, Christofer Fjellner som är oppositionsborgarråd i Stockholms stad och Fredrik Kärrholm som är riksdagsledamot från Stockholms stad, som argumenterar för att affärer ska sluta ta emot kontanter. Man tar NK i Stockholm som ett stort föredöme. Motivet är uppenbarligen att förhindra att kriminella shoppar loss för svarta pengar. Men jag tror faktiskt att ni båda är ute och reser i tron att det skulle förhindra att shoppa loss statusprylar för "blodspengar".

Fjellner och Kärrholm vill visserligen fortsätta att skydda pensionärer och andras möjlighet att kunna handla i affärer. Men vad ni har gjort med ert korkade debattinlägg är helt enkelt bara att öppna fördämningen. Nu kommer bankerna att intensifiera påtryckningarna på affärerna att vägra kontanter. Och använda just detta argument.

Jag tycker vi alla använder kontanter lite då och då så att affärerna känner ett tryck att bevara dessa. Att affärerna känner att dom måste säga Nej till bankernas intensiva arbete för att avskaffa kontanterna. Låt affärer som vägrar att ta emot kontanter klara sig utan dig. Jag har full förståelse för att man inte använder kontanter när man köper ny bil eller liknande stora investeringar. Men om du handlar "dagligvaror" som man använder dagligen så ska man kunna handla med kontanter - om man vill. Vill affären inte har våra kontanter så kan dom slippa oss som kund!

Läs:
Stoppa gängen – neka kontanter i butikerna. - M-politiker på Aftonbladet debatt.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: