måndag 19 augusti 2024

En dag med supermåne

» Det finns kurage också.

Jag ser att Norrtälje fått ett nytt styre. Liberalerna har nämligen visat kurage i Norrtälje. När TV4 avslöjade Sverigedemokraternas hemliga och anonyma konton på sociala medier gjorde man från Liberalernas sida klart för Sverigedemokraterna att om dom inte omedelbart slutade med detta så skulle man lämna den Brunblå sörja som styrde i Norrtälje. Alltså Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och alltså Liberalerna.

Som vi alla vet var inte Sverigedemokraterna intresserade av att arbeta öppet. Först förnekade man ju det hela, och när det inte längre gick så var man trots detta inte villiga att sluta med hemlighetsmakeriet. Alltså valde Liberalerna i Norrtälje att visa kurage och lämnade samarbetet i den Brunblå sörjan.

Nu har det istället bildats ett mittenstyre i Norrtälje bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och alltså Liberalerna. Genom stöd från Vänsterpartiet har det nya styret majoritet i kommunfullmäktige.

Den Brunblå sörjan
Här i min egen kommun Åstorp ställde Liberalerna aldrig upp på den Brunblå sörjan utan tillhör oppositionen. Tyvärr har SD+M+KD majoritet ändå.

Läs:
Efter Liberalernas SD-protest – de tar makten i Norrtälje. - Dagens Samhälle
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Men man borde skämmas.

När det gäller miljö- och klimatpolitik är det svenska ryktet inte det allra bästa inom EU för tillfället. Sverige har ju helt enkelt utmärkt sig genom att besluta om ökade utsläpp. Något som vi är mer eller mindre ensamma om. Det har stått helt tydligt att den svenska regeringen är helt beroende av ett politiskt parti som inte tror på vetenskapen. Ett parti som ställer sig frågande till om det är någon nytta med att minska utsläppen. Alltså har den svenska officiella politiken blivit att vi kan öka utsläppen. Sänk priset på bensin och diesel så att förbrukningen ökar och därmed utsläppen. Gör utsläppen skadligare genom att sänka reduktionsplikten. Det senaste är att sänka skatten på flyget för att öka flygets konkurrenskraft och alltså öka flyget och dess utsläpp. Att flyget redan är extremt gynnat genom att flygbränslet är skattebefriat glömmer vi av.

Sveriges regering lovade dock när den Brunblå sörjan drev igenom ökade utsläpp från trafiken att tillsätta en utredning som skulle komma med förslag på hur man skulle kunna minska utsläppen från transportsektorn. Kan ni gissa hur det har gått med den utredningen?

Det har gått månad efter månad efter månad utan att det tillsatts någon utredning. Nu har det gått mer än 8 månader och inget har hänt hemma hos Ebba Busch och Romina Pourmokhtari. Dom har annat att göra kan vi förstå.

Det svenska ryktet skulle kunnat bli lite bättre.

Läs:
Dåligt klimatrykte för Sverige i EU. - Aktuell Hållbarhet
242 dagar senare – ännu ingen utredning om utsläppsminskningar. - Tidningen Syre
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Ska man inte planera för semestern?

Här i Skåne har semestrarna skapat stora bekymmer för tågresenärerna. I Skåne är det finska VR som kör de lokala pendeltågen, Pågatågen. VR betyder Valtionrautatiet som översatt till svenska blir Statsjärnvägarna. Det är alltså ett bolag VR-Group Abp (VR-Yhtymä Oyj) som ägs av de finska statsjärnvägarna som vann senaste upphandlingen att sköta Pågatågen i Skåne.

Det har inte gått så jättebra under sommaren!

Omkring 2.000 tåg har ställts in under sommarmånaderna. I de flesta fall pga att det saknats en lokförare till att köra tåget. VR har alltså valt att inte ha en personalbemanning så att man kan upprätthålla trafiken när några lokförare ville ta ut sin lagstadgade semester. Man har ställt in tåget! Ungefär som om du kom till affären för att handla och möts av en skylt som berättar att man tyvärr håller stängt en timme eftersom kassörskan är på semester.

Jag har flera gånger under sommaren själv fått ändra mina planer eftersom det visat sig att det inte skulle gått något tåg dit jag skulle trots att det skulle gjort detta enligt tidtabellen. Nu får VR betala ett "vite" till Skånetrafiken på 15.000 kronor för varje gång man inte kör tåget pga eget fel. Men vad jag förstår blir det billigare för VR att betala det vitet än det skulle kostat att se till att man hade personal tillräckligt för att utföra sitt uppdrag enligt tecknat avtal.

Det har funnits tillfällen när jag har kunnat se att nästan hälften av tågen här i Åstorp varit inställda. En vanlig vardag på dagtid så går det fyra olika tåg i timmen i tre olika riktningar från Åstorp. Det ökar till fem tåg under "rusningstid" och minskar till 3 tåg på helgerna.

Under somrarna säljer Skånetrafiken ett speciellt "Sommarkort" som gäller under 2 månader och som kostar mindre än ett vanligt "Månadskort". Mycket populärt för att göra utfärder osv under sommaren i hela Skåne. I år sålde man "Sommarkortet" extra billigt. Jag har nu förstått att Skånetrafiken uppenbarligen gissade att det skulle vara mycket inställda tåg så för att gardera sig mot kritik så sänkte man priset - utan att förvarna resenärerna.

Pågatåg i Åstorp

Jag tycker att moderaten Carina Zachau som är högsta politiska ansvarig för Skånetrafiken i Region Skåne ska fundera lite över sin framtid!

Läs:
Trots miljonviten för inställda Pågatåg – nej till ökad bemanning. - SVT

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: