fredag 2 augusti 2024

Minnesdagen för den romska förintelsen

» Porajmos.

Idag är det minnesdagen för den romska förintelsen. Vi tenderar att förknippa Nazitysklands "Förintelsen" med den judiska förintelsen. Men "Förintelsen" handlade om att göra sig av med alla som inte var önskvärda. Uppskattningsvis hälften av alla romer som levde i Europa vid den här tiden mördades av Nazityskland. Och övriga Europa var ytterst behjälpliga. Sverige (och många andra länder) vägrade att släppa in romer (eller zigenare som vi använde som namn på den tiden). Under åren 1914-1954 var romer (dvs zigenare på den tiden) förbjudna att resa in i Sverige. Sverige ändrade alltså inte den regeln förrän 10 år efter krigsslutet.

Romernas flagga
Att man valt den 2 augusti beror på att just den 2 augusti 1944 skickades 4.200 romer till gaskamrarna vid förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Västtyskland erkände först på 80-talet att det faktiskt begåtts folkmord på romer under Nazityskland.

Och fortfarande förknippar vi alltså "Förintelsen" med massmord på judar. Andra grupper som var lika förföljda (som romerna) glömmer vi bort. Medvetet eller omedvetet?
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Vem ska skyddas?

Jag såg att Joe Biden lovat att skydda Israel till alla pris. Lovar du att skydda Palestina, Libanon, Syrien och Iran också?

Man kan kritisera Israel utan att ge utlopp för antisemitism. Man kan stödja palestiniernas rätt till en egen stat utan Israelisk ockupation utan att stödja terrorism.

Men tyvärr är en stor del av världen livrädda för att bli beskyllda för antisemitism samtidigt som man har en ingrodd islamofobi. Därför tillåts Israel gör saker som man inte accepterar att andra stater eller grupper gör.

Efter israeliska mordattacker mot politiska motståndare är risken för en uppblossad storkonflikt mycket stor. Skulden för detta ligger helt på Benjamin Netanyahu!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Ebba Busch går på moln.

Ebba Busch är överlycklig. Den stackars damen har ju inte så mycket att glädjas åt, men just nu är hon så överlycklig att hon går på moln. Hon har nämligen fått Sverige att skriva ett avtal med USA om att bidra till att utveckla och bygga ny kärnkraft. Enligt Ebba Busch så löses alla världen problem bara Sverige bygger nya kärnkraftsreaktorer. Bland annat ska man tydligen samarbeta om finansiering. Och det lär ju behövas...

För övrigt såg jag samtidigt statistik som visade att när Sverige tidigare var helt beroende av kärnkraft och vattenkraft för elproduktionen så var Sverige samtidigt i allmänhet en elimportör. Sedan har kärnkraften minskat genom nedlagda reaktorer samtidigt som vind- och solkraft har ökat kraftigt. Nu är Sverige i allmänhet en stor elexportör.

Undrar om det finns något samband?

Jag såg dessutom att elpriserna är rekordlåga. Elpriserna har i princip halverats sedan förra sommaren.

Som sagt, undrar om det finns något samband?

Apropå elströmmen så ser jag att andelen elbilar bland sålda bilar minskar! Vad är det som vår Brunblå sörja har misslyckats med? Kan det bero på att man inom den Brunblå sörjan har ett parti som faktiskt motarbetar försäljningen av elbilar. Fattar ni det inte själva, så talar jag om SD.

Läs:
Sverige och USA skriver kärnkraftsavtal – om forskning, finansiering och bränsle. - Ny Teknik
Elrapport: Elpriserna halverade jämfört med förra sommaren. - Ny Teknik
Elbilsförsäljningen fortsätter att tappa – organisation efterlyser åtgärder. - Ny Teknik

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: