söndag 25 augusti 2024

En Brunblå sörja ska spendera

» Hur många miljarder?

Det var väl inte så många av er som missade vår finansminister Elisabeth Svantesson (ni vet hon med folkbokföringsfiffel) när hon nu lovade de lyckliga dagarna med 60 miljarder att strö ut över oss stackars svenskar som fått försaka länge nu när man bekämpat inflationen. Tänk så lyckliga vi ska bli nu när man strör ut 60 miljarder.

Fast frågan är hur mycket det är? Med tanke på den inflation vi har haft under de senaste åren så är kanske inte 60 miljarder så mycket som det var för bara några år sedan. Hur som helst så kan det vara spännande att se vad man använder slantarna till.

Vi kan läsa i Näringslivets husorgan Dagens Industri en ledare som ger en liten föraning om vad pengarna kommer att användas till. Mer jobbskatteavdrag kan vi nog räkna med. Dvs en ytterligare straffbeskattning av sjuka, arbetslösa och funktionshindrade. För det är ju just det som jobbskatteavdrag handlar om. Dvs att den som jobbar ska betala mindre i skatt, men det får inte den som är sjuk, som är arbetslös, som har olika former av funktionshinder eller som helt enkelt är för gammal för att jobba som får behålla en högre skatt. Det här är alltså grupper som redan innan har lägre inkomster. Men, det låter ju fint att kalla det avdrag...

Brunblå sörja
Sänkt skatt på s.k. ISK-sparande. Dvs ännu förmånligare att inte få sin inkomst från arbete utan från kapital. Om man har slantarna på speciella ställen. Redan idag är det lägre skatt på kapitalinkomster än på arbetsinkomster. Den skillnaden ska alltså utökas - för vissa kapitalinkomster.

Sedan vill naturligtvis Dagens Industri att deras läsare ska få betala mindre i skatt så att dom kan leva ett lite rikare liv. Eller ska vi uttrycka det som att man ska sänka marginalskatten så att de med mycket höga inkomster får behålla mycket mer av inkomsten.

Dagens Industri skriver inget om det, men vi kan räkna med att generalerna och alla dom andra i grönt osv kommer att få en ganska stor andel av de där 60 miljarderna. Nu när vi har fått gå med och leka med de riktigt stora grabbarna så får vi ju se till så att vi har tillräckligt med leksaker.

Kan vi gissa att man i varje fall kommer att skryta med att man satsar miljarder på underhåll av vårt järnvägsnät och vägnät som har en enorm underhållsskuld som byggts upp under åren. Lite blir det nog.

Vad kan vi gissa på mer? Naturligtvis måste man öka det mer miljöskadliga flygets konkurrenskraft gentemot miljövänligare transporter. Min gissning är att man helt slopar flygskatten. Och eftersom flyget redan helt slipper betala skatt på flygbränslet så ska väl flyget kunna få lite bättre konkurrenskraft gentemot främst järnvägen. Det vore ju bra om det inte var så trångt på tågen utan svenskarna tar flyget istället.

Kanske inte det bästa beslutet rent miljömässigt. Men sådana frågor struntar den här regeringen i. Sänkta skatter på bensin och diesel och sänkta krav på inblandning av biobränsle har ju gjort bilresandet billigare redan och minskat intresset för att resa mer miljövänligt eller att köpa en ny trots allt miljövänligare elbil. Det har kostat ett antal miljarder i skatteinkomster, men det kan vi ju leva med. Nu har vi ju 60 miljarder att leka med.

Fast vad man inte berättar är att det kostat ytterligare ungefär 40 miljarder. Sverige är nämligen nu det enda EU-land som inte fått ut sina miljarder från den s.k. Coronafonden. Sverige har ju fattat politiska beslut som gör att vi inte kommer att kunna uppfylla de mål som satts när det gäller att minska våra utsläpp. Vi ökar istället våra utsläpp och kan helt enkelt inte söka om att få utbetalt från den s.k. Coronafonden. Det är 40 miljarder kronor det handlar om. Det var helt enkelt viktigare att öka bilutsläppen. Och för att gardera oss så att vi verkligen inte ska kunna få utbetalt dessa 40 miljarder så ökar vi troligtvis utsläppen från flyget också.

Med Ebba Busch och Elisabeth Svantesson för ett hårdare Sverige - men kanske lite varmare trots allt.

Tror ni att det blir några pengar till sjukvården? Till skolan? Till olika myndigheter så att man kan sköta sin service till medborgarna inom rimlig tid? Till Naturvårdsverket så att dom kan städa våra Nationalparker?

Nä, tror inte det!

Läs:
Om inte högsta skatten sänks nu – så när? - Dagens Industri ledare
Sverige har tappat i välståndsligan i 30 år. - Expressen debatt
Busch duckar EU-kraven: Står för att utsläppen ökar. - Altinget
Kritiken mot regeringens planer: Flyget måste betala för sina utsläpp. - Sveriges Radio
Priset för Ebba Buschs hemläxa – 40 miljarder kronor. - Dagens Nyheter

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: