onsdag 28 augusti 2024

Om Fri konkurrens

» Den fria företagsamheten och privatiseringen.

Jag hade möte med Kommunfullmäktige i Åstorp i måndags. En av frågorna handlade om att anta en upphandlingspolicy. Hur säkrar man att företag som kommunen köper tjänster och varor av är seriösa företag? Kan man t.ex. kräva att företagen har kollektivavtal? Ingen garanti, men det är i varje fall en markering. Tydligen är det så att kommuner inte får lov att kräva kollektivavtal. Det har tydligen prövats vid tidigare tillfällen. Å andra sidan så är det ju inte ens en garanti. Företaget som vinner upphandlingen kanske har kollektivavtal, men man använder underentreprenörer som använder underentreprenörer. Vilka garantier har vi för hur seriösa dessa underentreprenörer är? Kolla in byggbranschen som exempel.

Färdiga åsikter - helt gratis
På många sätt verkar verkligheten främst vara skriven för att den fria företagsamheten (seriös eller oseriös) ska ha möjligheten till att vinna upphandlingar inte för att samhällets medborgare ska få bästa service till bästa pris.

Allt ska upphandlas, oberoende av om det blir billigare för skattebetalarna eller inte. Många offentliga verksamheter lider av ett upphandlingsvansinne. Man FÅR inte utföra olika tjänster själva utan måste upphandla från olika privata bolag. Allt för att gynna den "fria företagsamheten". Men upphandlingar kostar i administration. Inte ovanligt är att de som förlorar upphandlingen överklagar beslutet. Så kostar administrationen ännu mer pengar förutom att utförandet fördröjs.

Den 3 juni öppnade en ny privat Vårdcentral i Helsingborg. Sundspärlans vårdcentral hette den. Fast vad den hade med Sundspärlan att göra vet jag inte. Den hade lokaler på Drottninggatan och Sundspärlan är något helt annat på helt annan plats i Helsingborg. Hur som helst avslöjades det för ett par dagar sedan att helt plötsligt hade nästan 250 helsingborgare helt plötsligt registrerats vid Sundspärlans vårdcentral - utan att dom hade en aning om det. Så Region Skåne började nysta i det och det tog bara någon dag så stängde Vårdcentralen ner igen efter att alltså inte funnits i tre månader ens. Så kan det gå!

HVB-hem har väl inte alltid blivit någon succé för att hjälpa ungdomar i behov av stöd. I många fall snarast tvärtom. Nu har det avslöjats att flera HVB-hem faktiskt drivits av kriminella. Har det kanske till och med handlat om att driva HVB-hemmen för att kunna rekrytera nya rekryter?

Jag har flera gånger här på Sven Tycker tyckt till om det världsunika svenska experimentet med kommersiella friskolor. Skolorna ska ha lika mycket pengar (skolpeng) som kommunen anslår till de kommunala skolorna. Men, man kan spara pengar genom att ofta ha fler obehöriga lärare, sämre skollokaler, dåligt med skolbibliotek, man slipper offentlighetsprincipen osv. Lägg till betygsinflationen för att locka till sig "rätt" elever. Marknadsskolan har INTE blivit en succé - förutom för en hel del ägare till den.

Exemplen kan göras många fler. Vi har skapat en marknad som inte är konstruerad för att ge medborgare bäst service till bäst pris utan istället är det byggt upp en marknad så att det ska finnas så många möjligheter för "entreprenörer" att tjäna en slant som möjligt. Seriöst eller oseriöst kvittar.

Läs:
Sundspärlans vårdcentral stängs och polisanmäls sedan 244 personer fellistats. - Helsingborgs Dagblad
Kristersson: Kriminella hvb-hem måste stoppas. - Dagens Samhälle
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Drömmen som kanske spricker.

Så fort kärnkraftsfanatikerna hör SMR-reaktorer så får dom något drömskt i blicken. SMR, Små modulära reaktorer, är ju det som ska rädda kärnkraften. Dom finns ju inte än, men i det här fallet tror entusiasterna utan förbehåll på vetenskapen och forskarna.

Det amerikanska företag som kommit längst i forskningen på SMR-reaktorer, Nuscale, lade för omkring ett år sedan ner hela projektet - det blev för dyrt konstaterade man. Nu läser jag att franska kärnkraftsjätten EDF (Electricité de France) skrotar sina planer på en SMR-reaktor. Det blir för dyrt.

Men Ebba Busch och hennes drömmande vänner fortsätter att drömma om SMR-reaktorer.

Läs:
Kärnkraftsjätte skrotar SMR-planer – börjar om från början. - Ny Teknik
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Hatbrott.

Vi kan notera att Salwan Momika nu åtalas för "hets mot folkgrupp" för fyra olika koranbränningar under förra året. Hans aktion handlade inte bara om att utnyttja sin yttrandefrihet, det han gjorde var en brottslig handling när han hetsade mot muslimer.

Däremot tycker tydligen fortfarande polismyndigheten att den 68-åriga man från Småland som under lång tid gett utlopp för hat mot palestinier och rent allmänt gett utlopp för direkt rasistiska åsikter och sedan tog bilen till Borås där han medvetet körde rakt in i ett palestinskt demonstrationståg att detta inte är ett terroristdåd. Men man har tydligen konstaterat att det trots allt var ett hatbrott. Han anhölls men har tydligen släppts fri igen. Gissningsvis är det så att för att kunna klassificeras som terroristbrott så måste den som utför attacken vara islamist!

Läs:
Salwan Momika åtalas efter koranbränningar. - Aftonbladet
Salwan Momika åtalas efter koranbränningar. - Sydsvenskan
Salwan Momika åtalas efter koranbränningar. - Skånska Dagbladet
Efter bilattacken i Borås – 68-åringen misstänks för hatbrott. - Flamman

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: